«Так ніхто не кохав»: поезія п’ятьма мовами — на Українському радіо Рівного

«Так ніхто не кохав»: поезія п’ятьма мовами — на Українському радіо Рівного

11 лют. 2022

Вірш «Так ніхто не кохав» Володимира Сосюри звучатиме на Українському радіо Рівного іспанською, французькою, польською, англійською та українською мовами. Такий радіопроєкт до Міжнародного дня рідної мови підготувала команда Суспільного у Рівному та студенти-іноземці, які навчаються в Національному університеті водного господарства та природокористування. 

Почути вірш п’ятьма мовами, за словами редакторки Українського радіо Рівного Ірини Данильчук, можна буде між програмами в радоефірі упродовж місяця. Звучатиме п’ять окремих поетичних аудіороликів.

«Напередодні Дня закоханих та до Міжнародного дня рідної мови, Українське радіо Рівне підготувало проєкт “Мова код нації”. Слухачі радіо у проміжках між основними програмами зможуть почути вірш Володимира Сосюри “Так ніхто не кохав” п’ятьма мовами світу. Декламувати вірш запросили студентів Національного університету водного господарства та природокористування, українок Анастасію Ширу, Оксану Волошин, Оксану Лохвич, Робаліно Матіаса Ніколаса Трухільо з Еквадору та Атарі Юнеса з Марокко. Основна мета — показати мовне розмаїття, продемонструвати красу, милозвучність рідної мови через декламування поезії “Так ніхто не кохав”, якій цьогоріч виповнюється сто років від часу написання», — розповідає Ірина Данильчук.


Радіожурналісти Вадим Семяник та Ірина Данильчук із гостятми студії

Рідною для себе іспанською мовою вірш «Так ніхто не кохав» зачитав Матіас Трухільо. Він – студент четвертого курсу університету водного господарства та природокористування. До Рівного приїхав із Еквадору. Українською ця поезія йому сподобалася найбільше.

«Це мова оригіналу. Там більше почуттів», — пояснює Матіас Трухільо.

Старшокурсник Юнес Атарі зачитав вірш французькою. Хлопець приїхав із Марокко. Журналістам Суспільного зізнався, що вивчити українську було непросто.

«Коли вперше приїхав в Україну, було важко. Бо різний акцент, різний алфавіт», — каже Юнес Атарі.

Це не перший досвід співпраці радійників Суспільного з іноземцями. Минулого року команда Українського радіо Рівне долучилась до спецпроєкту Суспільного «Українською — вільно», — до Дня української писемності та мови. Тоді прозвучали аудіорозповіді — про людей, які вивчили українську. Всі вони зробили це свідомо, бо ця мова не була для них рідною.

Читайте також: «Українською — вільно»: на Українському радіо Рівне — історії іноземців, які вивчили українську

Слухайте Українське радіо Рівне онлайн на сайті філії та на частотах:

  • Рівне - 87,8 FM
  • Зарічне - 103,8 FM
  • Дубровиця - 106,6 FM
  • Демидівка - 102,9 FM
  • Корець - 107,2 FM
  • Березне - 104,0 FM

Телеканал UA: РІВНЕ, Українське радіо Рівне разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.

Оперативні новини Рівненщини — читайте на цифрових платформах Суспільного: