«Рівненщина: цивільна оборона» 一 тижневий аналіз теми на усіх платформах Суспільне Рівне

«Рівненщина: цивільна оборона» 一 тижневий аналіз теми на усіх платформах Суспільне Рівне

4 лют. 2022

На тлі повідомлень про ймовірну загрозу вторгнення з боку РФ, команда Суспільного у Рівному провела тижневий мультиплатформовий інформаційний марафон «Рівненщина: цивільна оборона», під час якого жителі Рівненщини дізнались де шукати сховок, у якому стані перебувають укриття та як працює система оповіщення.

Упродовж п’яти днів журналісти мовника інформували глядачів телеканалу UA: РІВНЕ, слухачів Українського радіо Рівне, читачів сайту suspilne.media та соцмереж про стан бомбосховищ та укриттів в області, систему оповіщення  та першочергові дії людей у разі загрози.

Журналісти Суспільного підготували тематичні сюжети, адаптовані для соцмереж кепшн-відео та інформаційно-аналітичні спецефіри, де проаналізували:

«Це перший наш марафон у 2022-му. Тема 一 доволі серйозна. Стан протирадіаційних укриттів та інших об‘єктів цивільного захисту населення на території Рівненської області. Ще на етапі підготовки ми вирішили долучити до обговорення якомога більше спікерів. Це представники обласного департаменту цивільного захисту та охорони здоров‘я населення, міського управління з питань надзвичайних ситуацій, райдержадміністрацій, керівники Сарненської та Вараської громад. Питання, на які ми шукали відповіді як і де жителі області можуть знайти інформацію про об‘єкти цивільного захисту, скільки з них готові до використання за призначенням і що місцева влада зробила упродовж восьми років війни для поліпшення стану цих споруд», — розповів редактор проєкту «Сьогодні. Головне» Роман Свирида.

Журналісти проєкту «Сьогодні. Головне» поцікавилися станом укриттів у різних громадах, їх пристосованість для людей з інвалідністю, а також знайшли приклад, коли реальний стан сховища суперечить інформації у документах.

Під час ще одного ефіру проєкту «Сьогодні. Головне» з’ясували, що лише десять відсотків захисних споруд на території Рівненської міської громади готові до використання. Їхня загальна кількість – 197. Більша половина - обмежено готові, а 35 – неготові. Таку інформацію Суспільному надали у відділі з питань надзвичайних ситуацій виконавчого комітету Рівненської міської ради.

Загалом, під час марафону оприлюднили, що для захисту від наслідків надзвичайних ситуацій природного та техногенного походження, воєнних дій або терористичних атак в Рівненській області існує 2301 захисна споруда, де загалом можуть розмістити пів мільйона людей. Таку інформацію Суспільному надав заступник директора департаменту цивільного захисту та охорони здоров’я населення облдержадміністрації Віталій Демидов.

«На Рівненщині є 128 сховищ та 1546 протирадіаційних укриттів, а також 627 споруд подвійного призначення. Відповідальність за оповіщення й укриття людей покладається на органи місцевої влади, керівників підприємств та організацій», — повідомив Віталій Демидов.

У якому стані захисні об’єкти Рівного і що роблять для для їхнього відновлення і поліпшення 一 розповів міський голова Олександр Третяк.

«Незадовго до старту марафону ми помітили, наскільки тема укриттів була актуальна у соцмережах. Тому наше завдання, як діджиталу, у тому, аби роботу ньюзруму якісно представити на наших сторінках і дати людям значно більше інформації, ніж просто мапа із підписом "Де сховатись, якщо завтра війна". У нас були і відео, і статті, де показують різний стан цих укриттів. Ми також опрацювали лонгрід із програми "Сьогодні.Головне", де колеги проговорили про стан бомбосховищ у кожному районі. Так, у нас багато ексклюзиву на цю тему і це, в принципі, дуже тішить нас як журналістів», — каже редактор діджитал-підрозділу Суспільного Іван Марчук.

 

Команда Українського радіо Рівного теж долучилась до обговорення стану бомбосховищ та об’єктів укриття.  

«Мали на меті привернути увагу громадськості до стану захисних споруд. У радіопередачі “Тема дня” обговорили: де шукати інформацію про укриття, хто відповідає за їхній стан, що робити мешканцям громад, в яких нема таких укриттів. Слухачі телефонували до студії із численними запитаннями, зокрема: чи передбачені сховища та укриття у школах, як здійснюється оповіщення 一   для нас ця тема важлива, адже захисні споруди є основним засобом колективного захисту населення в мирний та військовий час. І від того чи готові вони виконувати свою функцію, у разі небезпеки, залежить життя та здоров’я мешканців Рівненщини», — зазначила редакторка Українського радіо Рівного Ірина Данильчук.


Дивіться телеканал UA: РІВНЕ та слухайте Українське радіо Рівне онлайн на сайті філії. Радіо мовить на частотах:

  • Рівне - 87,8 FM
  • Зарічне - 103,8 FM
  • Дубровиця - 106,6 FM
  • Демидівка - 102,9 FM
  • Корець - 107,2 FM
  • Березне - 104,0 FM

Телеканал UA: РІВНЕ, Українське радіо Рівне разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.

Оперативні новини Рівненщини — читайте на цифрових платформах Суспільного: