2021-й рік із Суспільне Рівне: як це було

2021-й рік із Суспільне Рівне: як це було

5 січ. 2022

Позаду 2021-й рік. Яким він був для команди Суспільного у Рівному розповіли керівники підрозділів мовника.

«Рік був насиченим і цікавим, багатим на події і виклики. І ми впоралися зі всім. Цьогоріч нам вдалось запустити оновлену студію. Не потрібно пояснювати, яка це важлива подія для будь-якого телеканалу. Ми дбаємо про безпеку і комфортні умови праці. Цьогоріч встановили пожежну сигналізацію на першому і другому поверсі нашого приміщення. Безпека наших працівників — понад усе. Ще однією важливою подією для технологічного процесу філії  було встановлення АВРу — (шафи автоматичного вводу резерву живлення», — розповідає менеджерка Рівненської філії Суспільного Людмила Хома.


Продюсер Суспільного у Рівному Сергій Татаренко виокремив три суспільно-важливих проєкти, створених у співпраці із продакшенами: 

  • «За покликом серця» — 12-ти серійний документально-історичний цикл про людяність, реалізований в межах «Створюй із Суспільним». Про те, як у роки Другої світової одні люди, ризикуючи власним життям, рятували життя інших;
  • «Рівне-Сосонки: дорога смерті» — фільм про Рівненськи Бабин яр. Про те, як 80 років тому за два дні фашисти винищили 17,5 тисяч рівненських євреїв;
  •  «Четверта влада»  — медичні журналістські розслідування, що втілили через конкурс «Створюй із Суспільним. Розслідування», і які мали суспільний резонанс та призвели до численних перевірок. Зокрема, у результаті розслідування про побори у Рівненському онкодиспансері, пацієнти отримали шанс на безоплатне обстеження на томографі.


«У нас великі плани щодо спортивних трансляцій. Перевірку боєм, ми пройшли, влаштувавши двогодинну трансляцію міжнародних змагань зі спідвею. Це було круте шоу. Підписали Меморандум про співпрацю Суспільного із Рівненським обласним відділенням Національного олімпійського комітету України та партнерський договір з центром фізичного здоров’я населення “Спорт для всіх”. А ще ми пишаємось тим, що є майданчиком для широкої дискусії. На звіт міського голови Рівного, до нашої студії прийшли представники десяти місцевих ЗМІ: телеканалів, радіо, сайтів», — говорить Сергій Татаренко.


Окрім того, філія ініціювала власні проєкти і долучалась до міжрегіональних ініціатив Суспільного:

  • «Один із сотні» — міжрегіональний спецпроєкт в пам’ять про Героїв. Спецкореспондентка UA: РІВНЕ Настасія Захарчук розповіла про родину Героя Небесної Сотні, Героя України Валерія Опанасюка;
  • «Читай Лесю» — команда UA: РІВНЕ долучилась до читань поезії Лесі Українки
  • «Театри України» — к оманда UA: РІВНЕ розповіла про Рівненський академічний український музично-драматичний театр, якому нещодавно виповнилось -  80;
  • «Незалежність єднає» — міжрегіональний святковий концерт, для якого  команда Суспільного у Рівному відзняла кліп на пісню Христини Панасюк «Заборонені»;

Інформаційно підтримали соціальні проєкти:

У 2021-му на подкаст-платформах зявився подкаст від діджитал-команди UA: РІВНЕ «Вулиця шумить» — про те, що сталося у Рівному та області вперше і змінило хід історії. 


«Вже незабаром телеісторію, зняту Рівненським Суспільним, побачать в усьому світі. Ми, як український суспільний мовник, долучилися до міжнародного проєкту ВВС. Проєкту про те, як маленькі дітки у різних країнах доглядають за бездомними тваринами», — каже Сергій Татаренко.

За словами шефредактора Суспільне Рівне Ореста Гринюка, команда новин Суспільного у Рівному працює для людей і знімає історії про людей:

  • «Село... де люди?»  — серія репортажів та матеріалів для цифрових платформ із сіл, які перебувають на межі зникнення; 
  • «Обличчя Незалежності»  — цикл інформаційних матеріалів до Дня Незалежності України за участі відомих рівнян, безпосередніх свідків і учасників подій проголошення Незалежності 30 років тому. 

«Ми розуміємо, що не можемо допомогти у вирішенні всіх проблем нашої області, але нам приємно, коли після виходу наших матеріалів, починають ремонтувати дорогу, а сам матеріал викликає жваву дискусію у соціальних мережах, — каже Орест Гринюк. — В актив новин занесем і те, що саме Рівненська філія Суспільного має стати однією з тих в Україні, де планують розгорнути регіональний ньюз-хаус».

У тісній співпраці із службою інформації працює команда інформаційно-аналітичного проєкту «Сьогодні. Головне».

«Мабуть, не буде помилкою сказати, що 2021-й минув у пошуках нових форм та ідей. Цей рік був часом змін. На Рівненській філії Суспільного змінився продюсер. Кадрові зміни трапилися і у редакції "Сьогодні.Головне". Зміни відбулися і у самій концепції програми "Сьогодні. Головне". Глядачі знову бачать чітку межу між випуском новин і щоденною гостьовою студією, — ділиться редактор проєкту «Сьогодні. Головне  Роман Свирида. Втім, такі зміни не вплинули на редакційні принципи. Ми як і раніше намагаємося шукати істину, розмежовувати факти від коментарів та подавати нашим глядачам якомога більше різних точок зору. Намагаємося шукати нові ідеї. Як це було, наприклад, під час грудневого ефіру із міським головою Рівного. Тоді до студії Суспільного прийшли представники ще десяти наймасовіших місцевих медіа».

Діджитал-підрозділ Суспільного у Рівному створив 7 кепшн-відео, які набрали більше мільйона переглядів.

А відео про те, як рівненські енергетики влаштовують гнізда для лелек, — набрало майже 3 мільйони переглядів.

«Коли мене запитують, як у нас минув рік, то перше, що спадає на думку – хочеться просто подякувати команді діджиталу. Подякувати за те, що ми тримаємо марку одного із найкращих відділів Суспільного і іноді це потребує більше зусиль, ніж просто визначені робочі години. У 2021-му ми не впали у кількості підписників у Facebook, Instagram, Telegram та Viber. А навпаки – продовжили ріст і це мотивує. І я дякую кожному читачеві, який з нами і нам довіряє», — каже керівник діджитал-підрозділу Іван Марчук.

Інстаграм Суспільне Рівне є лідером за кількістю підписників серед усіх філій. А ютуб-канал та фейсбук-сторінка — у числі призерів. Крім того, представники Рівненської діджитал-команди є тренерами для колег з інших регіонів і  охоче діляться із ними своїми знаннями.

«Червоною ниткою в нашій роботі стали ковід та вакцинація. Ми не залишались осторонь цього процесу: пояснювали людям, що це і для чого, щоб розвіяти численні міфи. Влаштовували на радіо і телебаченні спецефіри “Запитай у лікаря”, підготували цикл тематичних роликів “Чому я вакцинуюсь”, за участі відомих людей Рівненщини і України, які поділились своїми історіями і переконаннями щодо вакцинації від COVID – 19», — каже Сергій Татаренко.

«Умови роботи в період пандемії ставлять свої виклики. Колектив філії, одним з перших, вакцинувався у повному складі», — додає Людмила Хома.

Радіомарафони, спецпроєкти, актуальні інтерв’ю, репортажі з громад, експертні думки на найрізноманітнішу тематику чули упродовж року слухачі Українського радіо Рівного

«Про те, як відбувається зважування вантажівок в русі за допомогою  WIM-комплексів, коли запрацює муніципальна варта, чи законне будівництво кіосків на Київській, 69 у Рівному, аварія на Рівнеазоті, ремонт музичної школи — це далеко не весь перелік тем, які обговорювали ведучі Українського радіо Рівного зі спікерами у студії. Розголос та резонанс після багатьох ефірів вплинув на розвиток подій. До прикладу, випадок з ремонтом музичної школи і втручання ЗМІ та громадськості спонукало міських депутатів знову виділити кошти на капремонт. Також, є випадки, коли слухачі під час ефірів зверталися до гостей і їхні питання вирішувались. На мою думку, чи не кожен ефір щось змінює  або ж є тією цеглинкою, яка кладе початок змін», — розповідає редакторка Українського радіо Рівного Ірина Данильчук.

Радіомарафони Українського радіо Рівного:

Спецпроєкти:

  • «Добре врядування» — телерадіопроєкт, який знайомить слухачів та глядачів з досвідом організації управління в громадах Рівненщини;
  • «Цифрова громада» — про можливості, що відкриваються перед мешканцями Рівненщини завдяки діджиталізації;

  • «Громади Рівненщини: рік після місцевих виборів» — про те, як жили громади впродовж цього року, з якими викликами та проблемами довелося стикнутися? Як вирішували їх і чи знайшли порозуміння з депутатами місцевих та нових районних рад.

Напередодні свят підготували святкові міжпрограмні аудіоролики із новорічними та різдвяними віншуваннями та побажаннями, які звучать в ефірі з 25 грудня.

Також змінили оформлення стрімів на ютуб-каналі Суспільне Рівне, де можна переглянути трансляцію радіоефірів онлайн та в записі.

«Впродовж року до участі в ефірах залучали спікерів не лише з Рівного, а й з віддалених куточків області. Цей рік зреалізували два нові проєкти, 4 марафони, один спецпроєкт. Співпрацювали з іншими філіями та маємо на меті укріплювати та розвивати співпрацю з колегами з інших регіональних філій. Зроблено чимало цікавих, резонансних та значимих для наших слухачів передач. Говорили про вакцинацію, запрошували та залучали до ефірів топових спікерів, долучалися до створення програми “Вся країна”, “Українською вільно”. Дякуємо всім, хто нас слухає, тим хто телефонує та пише у соціальні мережі. Ми не зупиняємося на досягнутому та маємо багато нових задумів, які вже найближчим часом реалізуємо у наших телерадіопроєктах», — підсумовує Ірина Данильчук.

Телеканал UA: РІВНЕ, Українське радіо Рівне разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення. Щомісяця Суспільне дивляться, слухають і читають понад 13 млн українців.

Оперативні новини Рівненщини — читайте на цифрових платформах Суспільного: