Обмін досвідом на Суспільному: як пройшов тренінг для шеф-редакторів новин та вебредакторів філій

Обмін досвідом на Суспільному: як пройшов тренінг для шеф-редакторів новин та вебредакторів філій

7 гру. 2021

3 та 4 грудня відбулася офлайн зустріч із шеф-редакторами новин, старшими вебредакторами філій та представниками центральної дирекції Суспільного мовника за участі закордонного експерта Міяо Ацущі. У перший день обговорили аналіз висвітлення виборчих кампаній: законодавство, професійні вимоги, формати, приклади світових ЗМІ. Другий день присвятили розбору найбільш повторюваних помилок у новинах, пошукової оптимізації сайту та показникам.

Також до зустрічі долучилися голова правління Суспільного Микола Чернотицький та членкиня правління Суспільного, відповідальна за інформаційне мовлення і діджитал-платформу, керівниця проєкту NewsHouse 2.0 Тетяна Кисельчук, аби розповісти про стан компанії та поділитися результатами на кінець 2021 року та планами на 2022 рік.

Читайте також: Соціальні теми та регіональні розслідування — Суспільне на конференції журналістів-розслідувачів

Тренінг пройшов у межах «Проєкту розвитку потенціалу суспільного мовника в Україні» — міжнародної державної технічної допомоги від Японського агентства міжнародного співробітництва JICA у приміщенні Київського радіохабу Академії суспільного мовлення.

«Вперше у тренінгу взяли участь старші вебредактори філій, які не лише отримали зворотний зв’язок і змогли поставити питання керівникам центральної дирекції, а й поділитися одне з одним досвідом та найкращими практиками. 

Тренінг відбувся у межах проєкту з Японського агентства з міжнародного співробітництва JICA, співпраця з яким триває з 2017 року — цей тренінг завершальний у програмі. З редакторами традиційно працював досвідчений продюсер і редактор японського суспільного мовника NHK. Наразі тренінгову частину проєкту з JICA завершено, втім регулярна робота з регіональними філіями, звичайно, триватиме. Задача на наступні кілька років — розбудова мультимедійної журналістики та виробництва у регіонах, відтак — обмін досвідом та регулярні візити і тренінги триватимуть», — зазначила Ангеліна Карякіна, генеральна продюсерка інформаційного мовлення Суспільного.

На зустрічі також обговорили стратегію інформаційного мовлення та діджитал-платформ, провели кілька тренінгів та підбили підсумки року. 

«Це була перша зустріч діджитал-редаторів з часу, як Тетяна Кисельчук сформувала діджитал-команди у кожній філії. Весь останній рік ми мали щомісячні загальні зустрічі в онлайні, тому знайомство наживо було важливим для всіх. Ми підсумували рік для компанії, провели кілька важливих тренінгів та проговорили стратегічні цілі до 2025-го», — зазначила Маргарита Єрмак, головна продюсерка цифрових платформ Суспільного.

Про важливість обміну та отримання нового досвіду від колег розповів Іван Марчук, керівник діджитал-відділу Суспільне Рівне та Олена Дуняк, керівниця діджитал-відділу Суспільне Буковина.

«Іноді є потреба просто почути про чийсь досвід у роботі, й не тільки почути, а й розпитати про тонкощі. На цій зустрічі я зміг це зробити: і дізнатися про нові нюанси в роботі, і поділитися власними напрацюваннями. Тепер спробую впроваджувати. Тут не йдеться про глобальні зміни, а радше про невеликі технічні й смислові моменти, про які раніше не мав часу навіть задуматись, а проте вони важливі у загальному процесі, — каже Іван Марчук. — Для себе і своєї команди я почув чимало порад по роботі з промоцією сайту в Google, а це дуже важливо в наш час. Наступного року ми хотіли б розвивати наш ютуб, маємо з колегами кілька ідей, допрацюємо і будемо узгоджувати до виробництва. Розуміємо, що Суспільне наступного року має продовжити зростати, і діджитал-підрозділ у Рівному до цього докладатиме зусиль».

«Ми обмінювались досвідом роботи по декількох напрямках — організація редакції, графіка та оформлення, кепшн-відео, подкасти. Я, зокрема, розповідала про наш підхід до графіки як самодостатньої інформації та про клікабельність зображень. Також підсумували, які навички ми ще хотіли б отримати», — розповіла Олена Дуняк.

Нагадаємо, Суспільне мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й канали Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media. Щомісяця Суспільне дивляться, слухають і читають понад 13 млн українців.

Фото — Анастасія Мантач