«Мова — душа нації» — марафон Українського радіо Рівне до Дня української писемності та мови

«Мова — душа нації» — марафон Українського радіо Рівне до Дня української писемності та мови

9 лис. 2021

Із 9 листопада, команда Українського радіо Рівне до Дня української писемності та мови проводить триденний марафон «Мова — душа нації».  

Упродовж трьох днів марафону у радіопроєкті «Дослівно» о 12:10 радіожурналістка Ольга Шевчук разом із експертами шукатимуть відповіді на питання, як нині популяризувати українську мову та обговорять такі теми : 

  • становлення і місце української мови в історії полікультурної Волині; 
  • чому важливо берегти і плекати рідну мову; 
  • ознаки ідентичності мови та оновлений правопис  в умовах сьогодення;  
  • вивчення української: нові методики та особливості вікового сприйняття.                                                                  

«Ми вирішили принагідно поговорити про мову її вивчення та популяризацію детальніше, бо ж для кожного з нас рідна мова — це  спадщина, що в собі несе народну мудрість, це згусток досвіду багатьох поколінь. Маємо пишатися своєю мовою, яку так цинічно впродовж століть принижували і намагалися знищити, бо все, що створено нею, увійшло до скарбниці загальнолюдської культури. Нині тема вивчення мови, по-моєму, дуже актуальна, бо українську треба оберігати від калічення, слів-перевертнів, покручів, жаргонів, суржику», — зазначила ведуча радіомарафону Ольга Шевчук. 

Перший день марафону був присвячений діяльності товариства «Просвіта» та важливості вивчення української мови у реаліях сьогодення. Ведуча разом з експертами згадали як відстоювали право спілкуватися українською жителі нашого краю у різні часи, обміркували чому варто писати Радіодиктант національної єдності і що дає такий флешмоб. До студії завітали: Мирослава Жовтан, директорка КУ «Центр професійного розвитку педагогічних працівників» та Катерина Сичик, голова ГО «Міське об’єднання товариства «Просвіта» імені Т. Г. Шевченка» (Рівне).

«Дбати про рідну мову, означає: для висловлення своїх думок добирати найточніші слова, не спотворювати їх неправильною вимовою, не засмічувати нелітературними висловами. Чи так це? Чи стежимо ми в побуті за чистотою мови? Чи знаходимо для спілкування питомо українські вислови, а не іншомовні? З такими питаннями будемо звертатися до слухачів, бо важливо почути їх думки і зауваження, спостереження і поради. Сподіваюся, буде цікаво, бо наш слухач завжди активний і уважний до всіх процесів життя суспільства», — каже Ольга Шевчук.

10 листопада о 12:10 тема програми — «Українська мова в освіті та літературі Рівненщини». До студії запрошені письменниці Тамара Бацмай, Тата Рівна, Віра Праваторова, які спілкуватимуться про значимість творчості письменників краю у скарбниці літературного надбання України

11 листопада о 12:10 на хвилях Українського радіо Рівне йтиметься про мовне законодавство і його дотримання, роль мовного омбудсмена і тестування держслужбовців, вивчення державної у вищій школі та  секрети правильної дикції із лайфхаками телерадіоведучих. До розмови запрошені філологи та мовознавці Національного університету «Острозька академія» та Рівненського державного гуманітарного університету.

Слухайте Українське радіо Рівне онлайн на сайті філії та на частотах:

  • Рівне - 87,8 FM
  • Зарічне - 103,8 FM
  • Дубровиця - 106,6 FM
  • Демидівка - 102,9 FM
  • Корець - 107,2 FM
  • Березне - 104,0 FM

Телеканал UA: РІВНЕ, Українське радіо Рівне разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.

Оперативні новини Рівненщини — читайте на цифрових платформах Суспільного: