«Дорога смерті «Рівне-Сосонки» — передпоказ історичного документального фільму на Суспільне Рівне

«Дорога смерті «Рівне-Сосонки» — передпоказ історичного документального фільму на Суспільне Рівне

9 лис. 2021

8 листопада у Рівненській філії Суспільного відбулись передпоказ і обговорення документального історичного фільму «Дорога смерті «Рівне-Сосонки». Документальну стрічку про наймасовіше вбивство євреїв у Рівному часів Другої світової на замовлення команди Суспільне Рівне зняли вінницькі документалісти з агенції «Фенікс Медіа».

«Основна мета цього фільму – викривати факти, які призводять до агресії і порушення прав людини за національною ознакою. Це трагедія, з якої покоління мають взяти уроки. Дякуємо Суспільному за плідну партнерську співпрацю на високому ментальному рівні, за вчасності, сприяння, продуктивну комунікацію», — зазначив керівник проєкту Анатолій Ткачук. 

У довоєнному Рівному мешкало трохи більше 40-ка тисяч осіб, з них понад 80% — євреї, які стали першими жертвами окупаційного «порядку». Майже половина міста полягла тоді в урочищі Сосонки поблизу Рівного. Лише трьом десяткам з приречених містян вдалось вижити. Саме вони пізніше і розповіли світу про вбивство тисяч людей у Рівному. Цьогоріч — 80 роковини трагедіЇ.

«Відкривати невідомі сторінки історії – це одне з наших завдань, як Суспільного мовника. Тому я радий, що нам спільно з вінницькими документалістами вдалося створити цей фільм. Фільм вийшов якісним, і тепер завдяки йому про трагедію рівненських Сосонок, де у 1941 році за кілька днів нацисти вбили 17,5 тисяч євреїв, дізнається вся Україна, а можливо і не лише Україна. У фільмі лунають доволі моторошні факти, але саме вони мають стати тією “вакциною”, що убезпечить нас від повторення подібних трагедій. І хоча в ефір фільм вийде трішки згодом, для нас було важливо влаштувати його допрем’єрний показ і обговорення з експертами саме у дні 80-х роковин трагедії Сосонок», — розповів т.в.о. продюсера Рівненської філії Суспільного Сергій Татаренко.

Участь у перегляді та обговоренні стрічки взяли представники єврейської громади Рівного, науковці, історики, працівники обласного архіву, журналісти. Автори фільму долучились до обговорення скайпом. Подія відбулася згідно з вимогами карантинних обмежень.

«Автори звернулись до нашої біди, Суспільне підтримало ідею створення такого фільму і сприяло  його появі. Обов’язково хочемо показати фільм тим, хто не дуже телевізійний і діджиталізований і дякуємо за хорошу роботу», — каже голова ГО «Рівненська єврейська громада» Герш Фраєрман.

Читайте також: «За покликом серця» — новий документально-історичний проєкт на Суспільному

Невдовзі стрічку «Дорога смерті «Рівне-Сосонки» покажуть на усіх телеканалах Суспільного. 


«Для мене принципово, що українське суспільство наважується говорити про Голокост і ставить його на один щабель із прикладами інших геноцидів, голодомором, зокрема. Поява таких фільмів, це той шлях, який розповість дитині, юнаку, старшій людині, загалом ширшій аудиторії, —  про трагічні події, про які знають далеко не всі рівняни. Те, що Суспільне підтримало такий продукт, це надзвичайно вагомо», — говорить доктор політичних наук, професор, завідувач кафедри політичних наук Рівненського державного гуманітарного університету Максим Гон.

«Суспільне робить дуже багато для збереження іторичної пам’яті і поширення знань як про трагічні, так і про  величні сторінки української історії і підтримує найякіснші проєкти», — каже історикиня, краєзнавиця Валентина Данілічєва.

Телеканал UA: РІВНЕ, Українське радіо Рівне разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.

Оперативні новини Рівненщини — читайте на цифрових платформах Суспільного: