Нові рубрики від ведучих «Ранку на Суспільному» — уже в листопаді

Нові рубрики від ведучих «Ранку на Суспільному» — уже в листопаді

27 жов. 2021

Критичне мислення, журнал добрих новин, науковий підхід та блог про українську мову — з листопада ведучі міжрегіонального токшоу «Ранок на Суспільному» стартують в телеефірі з новими тижневими рубриками. Що готують для глядача ранкового проєкту — четвірка ведучих розповіла у програмі «Сьогодні. Вдень» на Українському радіо.

Читайте також: Суспільне розповідатиме про розвиток критичного мислення до Всесвітнього тижня медіа- та інформаційної грамотності

Щопонеділка з 1 листопада у рубриці «Критичне мислення» від Олександра Єльцова телеглядачі дізнаватимуться, як не пійматися на фейк та маніпуляцію в медіа й соцмережах.

«Вирішили, що дуже корисно буде зранку легко й невимушено розповідати про те, що нас оточує. Наприклад, ми часто бачимо якісь відео в соцмережах, які циркулюють у різних групах і спільнотах. Для тих, хто не так пильно стежить за новинами, як журналісти, ми будемо показувати різні відео, будемо пояснювати, у чому вони неправдиві, в чому була маніпуляція, а можливо, в чомусь був відвертий фейк, — розповів Олександр Єльцов. — Будемо розповідати, якими інструментами користуватися, якщо у вас виникли сумніви щодо достовірності фотографії, відео чи будь-якої інформації — щоб ви таки змогли “докопатися” до істини. Це буде студійна рубрика, але напередодні її виходу ми будемо брати коментарі у відповідних органів, наводити статистику, щоб підтвердити або спростувати ту чи іншу інформацію».

Читайте також: Світлана Стеценко та Альбіна Підгірняк — нові ведучі «Ранку на Суспільному»

Також у перший день тижня Світлана Стеценко у форматі блогу говоритиме про «Науковий підхід» до найрізноманітніших побутових тем. Перший випуск буде присвячений роботі нашого мозку.

«Не всі знають, що наш мозок втрачає свої можливості з віком і це природний процес, який ми можемо контролювати. Скажімо, якщо людина все життя займалась інтелектуальною діяльністю, то їй для хорошого функціонування мозку треба займатися вже фізичною діяльністю і навпаки — якщо людина все життя займається фізичною працею, то їй потрібно складати пазли, читати книги, проходити інтелектуальні тести чи вивчати мови, бо мови — це те, що розвиває наш мозок і допомагає йому триматися у тонусі багато років. Ми вже відзняли сюжет, де говорили зі спеціалісткою з нейрофізіології про секрети роботи мозку. В інших випусках рубрики інфекціоніст розповість про страхи, пов’язані з пандемією COVID-19, але спочатку ми розглянемо тему мікробів в цілому», — анонсувала Світлана Стеценко.

Щоп’ятниці телеглядачам «Ранку на Суспільному» ведуча Альбіна Підгірняк розповідатиме добрі новини про найцікавіші події у світі в рубриці «Журнал легких новин».

«Хочеться зробити її для наших глядачів інформативною за підсумками тижня, що минає, але вже з легкою ноткою вихідних, які настають. Це буде досить коротка рубрика — на 5 хвилин, де розповім про новини з усього світу, які стосуватимуться науки, культури, технологій, життя зірок, смішних життєвих історій. Чого точно в ній не буде — так це новин політики. Я обиратиму найцікавіше за весь тиждень  — те, що може зацікавити глядачів і бути їм корисним», — розповіла Альбіна Підгірняк.

Читайте також: «Українською — вільно» — спецпроєкт команди Суспільного в регіонах до 9 листопада

Віктор Дяченко щотижня у п’ятницю готуватиме рубрику про українську мову. За освітою Віктор — філолог. В команді Суспільного вже давно знають, що у пошуках питомо українських слів чи влучних перекладів варто звертатися саме до нього, а тепер він допомагатиме і телеглядачам ліпше пізнати мову. 

«Не обов’язково у повсякденному житті говорити без помилок — десь можна й проявити трохи творчості та “скреативити”, але є ситуації, коли перевіряють знання, як у школі, і тоді треба знати абсолютно все. Але не хочу лякати людей навчанням, будемо зацікавлювати. Серед найчастіших помилок  — неправильні наголоси та полонізми. Нині ми дуже активно боремося з русизмами, але водночас мало звертаємо увагу на полонізми, — каже Віктор Дяченко. — У рубриці частково буде залучена акторська гра, і я буду частиною цього акторського процесу, паралельно з цим будуть цікаві стоп-кадри, які, сподіваюсь, оцінить наш глядач, адже так йому простіше буде це почути, побачити, а може й перенести все на своє життя, щоб використати всю цю інформацію. Тексти та ситуації для рубрики я буду прописувати сам — тема близька мені, адже за освітою я вчитель української мови та літератури».

Вмикайте «Ранок на Суспільному» на регіональних телеканалах щобудня з 6:30 до 9:00. Найцікавіше з проєкту знайдете на ютуб-каналах Суспільне Країна та регіональних філій.

Нагадаємо, Суспільне мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й канали Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії.