UA: РІВНЕ покаже «Курс з інформаційної гігієни» з Оксаною Мороз

UA: РІВНЕ покаже «Курс з інформаційної гігієни» з Оксаною Мороз

21 жов. 2021

З 23 жовтня щосуботи та щонеділі о 18:15 дивіться на регіональних телеканалах Суспільного адаптований для телебачення «Курс з інформаційної гігієни», авторкою якого є Оксана Мороз — експертка з комунікацій, популярна лекторка, авторка декількох книжок та засновниця громадської ініціативи «Як не стати овочем»*.

Читайте також: Як створити телепроєкт та стати продюсером? Реєструйтеся на безкоштовний онлайн-марафон від Суспільного

Цикл із 50+ телепрограм розповість телеглядачам про нову роль інформації в цифрову еру, хто, як і навіщо створює інформаційні віруси, як руйнувався інформаційний імунітет українців та які наслідки це має для держави і людей, як маніпулюють на телебаченні, в онлайн-медіа, фейсбуці, ютубі, гуглі, телеграмі, вайбері, Вікіпедії, а також — як споживати інформацію безпечно та навчати цього інших. Телеверсія проєкту допоможе всім охочим сформувати чи покращити власну інформаційну гігієну. 

«Цикл програм розрахований на людей, які не мають стосунку до комунікацій чи цифрових технологій, проте вони розуміють, що ними маніпулюють в інфопросторі та хочуть з’ясувати “як”. Часто люди усвідомлюють, що це маніпуляція чи шахрайство, але не розуміють, навіщо й кому вони потрібні, — розповіла авторка курсу Оксана Мороз. — Цей цикл відео не про фактчекінг. Фейків та маніпуляцій тисячі, вивчати їх — це окрема професія, а ось каналів їх створення та поширення десятки. Щоб суттєво зменшити ризики підхопити інформаційний вірус, не обов’язково тільки перевіряти факти, достатньо розуміти, як вони розповсюджуються».

Загалом курс пережив понад 10 редакцій та в рамках тестового періоду його пройшли понад 5 000 українців. А тепер його переглянуть і глядачі Суспільного. 

«Сподіваємося, що трансляція курсу в ефірі регіонального мовлення надасть нашій аудиторії більше навичок та інструментів, як оберігати свій інформаційний простір від величезної  кількості фейків та маніпуляцій», — розповіла генеральна продюсерка регіонального мовлення Суспільного Марія Фрей.

Нагадаємо, Суспільне мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й канали Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media.

Зазначимо, Оксана Мороз веде радіоблог про медіаграмотність «Вірю — не вірю» на Радіо Культура. Він виходить щодня о 8:50 та о 17:50.

*Ініціатива «Як не стати овочем» має за ціль навчити 7 млн українців базовій інфогігієні та вчить людину фільтрувати джерела інформації й дає розуміння функціонування ключових сфер — держави, економіки, медицини, міжнародної політики, цифрової реальності, популярної науки.