Кожен глядач має в душі свою річку — на Суспільному прем’єра проєкту «Народжені рікою»

Кожен глядач має в душі свою річку — на Суспільному прем’єра проєкту «Народжені рікою»

15 вер. 2021

18 вересня о 13:45 на усіх регіональних телеканалах Суспільного стартує проєкт «Народжені рікою». Серію телепрограм виготовила черкаська команда під керівництвом Любомира Коломійця у межах відкритого конкурсу «Створюй із Суспільним».

Читайте також: «Створюй із Суспільним — 2022». Стартує відкритий відбір регіональних телепроєктів

У проєкті «Народжені рікою» журналіст і мандрівник Євген Артеменко у супроводі досвідченого гіда Любомира Коломійця вирушають на SUP-бордах водними стежками Черкащини — Рось, Тясмин, Ірдинь, Вільшанка, Золотоношка, Сула та Дніпро. Мета експедиції — дослідити, як у давнину відбувалося заселення берегів водойм, як водні артерії використовувались у різні часи і в якому стані перебувають нині. Глядачі Суспільного побачать 8 серій проєкту. 

Ведучий проєкту Євген Артеменко

«“Народжені рікою” як тревел-шоу є унікальним проєктом для регіонального телебачення. Принаймні я до цього не бачила ніде, щоб мандрівники пересувались на SUP-дошках і саме у такий спосіб пізнавали локації, знайомились чи спілкувалися з людьми, — каже продюсерка Черкаської філії Суспільного Олена Баніна. —  Відповідно, ця подорож надзвичайно динамічна, часто непередбачувана, пов’язана з ризиками, і команді це вдається передати у випусках — частотою зміни кадрів, музикою, іншими прийомами. Завдання проводити глибоке дослідження причин погіршення стану водойм не було, але в кожному випуску називаються фактори, які це спричинили. І виникає питання: а що ми самі можемо сьогодні зробити, щоб річки, які здавна давали життя поселенням на їхніх берегах, не зникли з карти України»

Читайте також: Осінні телепрем’єри на регіональних телеканалах Суспільного

Любомир Коломієць упевнений, що програма відгукнеться багатьом, бо ситуація з річковим фондом в Україні плачевна, а «кожен глядач має в душі свою річку, доля котрої йому не байдужа».

Команда на зйомках проєкту, Ірдинські болота

«Щороку 80 відсотків свого весняно-літнього часу ми проводимо на річках, подорожуючи на SUP-дошці. Це допомагає чудово прослідкувати зсередини, як стан річки змінюється не в ліпшу сторону. Тому ми зібрали команду однодумців, щоб з’ясувати причини цього стрімкого занепаду водних ресурсів, — розповідає Любомир Коломієць. —  "Народжені рікою" — це і ми — ті, хто не уявляє свого життя без подорожей цими річками; це люди, які все життя прожили на цих річках, у яких тут "пуп закопаний"; це історія нашого регіону і його сучасність; а також те, що ми залишимо своїм дітям».

Команда проєкту: Євген Артеменко, Анна Сакун, Любомир Коломієць, водій Тимур Шаповал, оператор Андрій Чернега

Автори проєкту, а це всі учасники команди, майже цілий рік жили ним щодня.

«Кожне нове знайомство чи комунікація з друзями — це пошук контексту для проєкту, — згадує Любомир Коломієць. —  Тому що чийсь дідусь босим ще бігав цими берегами, у когось батько будував ГЕС, хтось просто рибалить з покоління в покоління на цих водах. Тож усе це збиралося в цілісну картину впродовж підготовчого та знімального періодів і так формувалась відеоісторія кожної річки».

За словами Олени Баніної, команда, яка працює над проєктом, пропускає його через серце, а ще «в кадрі Любомир і Євген залишаються природними — не бояться мати якийсь не такий вигляд на купі сміття чи з мулом на обличчі, жартують, діляться емоціями».

Робочі моменти проєкту, Ірдинські болота

Знімальні дні та експедиції були наповнені різними людьми: все складалося в єдиний проєкт — «Народжені рікою».

Робочі моменти проєкту

«Кожен знімальний день, кожна експедиція чи то просто виїзд на запис інтерв’ю — робили нас на крок ближче до запуску в ефір, — додає Любомир Коломієць. —  Кожна річка має своїх героїв — людей, для яких це частина їх самих; кожна річка має своїх антигероїв — осіб, що сприймають її як ресурс; кожна річка має свої рани, які ховаються за її ошатними берегами. Тому кожен знімальний день — це частина великої історії, що цього року зробила членів нашої команди іншими. Сподіваємося, що такий же ефект ми матимемо і в серцях глядачів».

Любомир Коломієць і Євген Артеменко

Нагадаємо, у серпні 2021 року стартувала нова хвиля відбору «Створюй із Суспільним — 2022». Заявки прийматимуть до 30 вересня. У 2020 році для реалізації було відібрано 68 проєктів. 

Місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.