Спецпроєкт «Обличчя Незалежності» Рівненщини  — на Суспільному

Спецпроєкт «Обличчя Незалежності» Рівненщини — на Суспільному

20 сер. 2021

До ювілейного Дня Незалежності України, інформаційна служба Суспільного у Рівному підготувала цикл матеріалів «Обличчя Незалежності» за участі відомих рівнян, безпосередніх свідків  і учасників подій проголошення Незалежності 30 років тому. 

«За 30 років виросло ціле покоління, котре знає про події серпня 1991 року лише з підручників історії. Коли ми започатковували цикл “Обличчя Незалежності”, нам було важливо зібрати свідчення людей, котрі були не лише свідками появи незалежної України, але й доклали своїх зусиль аби вона відбулася. Це люди, котрі піднімали перші синьо-жовті прапори, стояли на мітингах та активно займалися політикою. Нам важливо було аби вони пригадали свої емоції і ще раз пережили ті події», — говорить шефредактор Суспільного у Рівному Орест Гринюк.

Леонід Репета – Заслужений артист України та артист обласної філармонії. Тридцять років тому він був україномовним рокером, а його гурт «Незаймана земля» разом з «Братами Гадюкіними» та «Кому вниз» стали лауреатом першого фестивалю «Червона рута». Живучи в іще радянській Україні, Леонід Репета був одним з тих, хто намагався вибороти для неї державний суверенітет. Спогадами артист поділився із журналістами Суспільного.

«Ми вирішили надати слово людям, які говорять на загал рідше, але були знаковими особистостями у свій час. Леонід Репета був фронтменом гурту «Незаймана земля», який у 1989 році став лауреатом фестивалю «Червона рута», виконуючи не стандартну радянську музику, а «заборонений» хард-рок і демонструючи проукраїнське, західнозорієнтоване мислення. Медик Мирослав Семанів встановив жовто-блакитний прапор на центральному вході до лікарні ще за рік до проголошення Незалежності. Микола Вельгус був під парламентом у день проголошення суверенітету і контролював, аби депутати «не втікали» а у повному складі забезпечили кворум. А Роман Василишин, колишній в.о. голови Рівненської обласної ради, був присутнім у Верховній Раді і розповів про події із залу засідань. Я запитав у цих різних людей про плюси і мінуси років Незалежності. Відповіді були несподіваними», — каже журналіст Максим Коломис.

За рік і місяць до проголошення Акту про Незалежність України завідувач урологічного відділення Рівненської обласної лікарні Мирослав Семанів вивісив жовто-синій прапор над хірургічним корпусом. Той факт, що ніхто не наважився його знімати, каже, вселяв у місцевих патріотів упевненість — на створення суверенної Української держави чекати недовго.

Рівнянин Микола Вельгус загітував кілька сотень людей у Києві піти під Верховну раду, щоб мітинг на підтримку державної Незалежності України був численнішим. Саме це він вважає своїм головним здобутком 24-го серпня 1991-го року.

 

Роман Василишин став виконувачем обов’язків голови Рівненської обласної ради за два місяці до проголошення Акту про Незалежність України. Як це відбувалося, особисто бачив, перебуваючи у стінах Парламенту.

 

Заплановано підготувати п’ять сюжетів циклу. Переглянути усі сюжети проєкту можна на ютуб-каналі мовника.

UA: РІВНЕ, Українське радіо Рівне разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.

Дивіться телеканал UA: РІВНЕ в ефірі і онлайн на сайті філії.

Оперативні новини Рівненщини — читайте на цифрових платформах Суспільного: