Персонал ЦРЛ перекривав міжнародну трасу біля Дубна (ОНОВЛЕНО)

15:54, 14 лис. 2019
 
Персонал ЦРЛ перекривав міжнародну трасу біля Дубна (ОНОВЛЕНО)

Про таку кількагодинну акцію з 15-ї години сьогодні Суспільне попереджав представник колективу Дубенської райлікарні, який попросив не називати його імені. Чоловік розповів, що у закладі третій місяць не отримують заробітну плату, відтак частина колективу зголосилась вийти на міжнародну трасу.

Як інформує кореспондентка Суспільного із місця події, поліція організувала для машин об’їзд, домовитись про те, щоб люди періодично пропускали транспорт – не вдалось. Наразі протестувальники пропустили лише військовий автомобіль. Наразі до людей ніхто з представників влади не приїхав.



Нагадаємо, рівно рік тому працівники Дубенської райлікарні влаштовували подібну акцію. Тоді це робили теж через затримку з виплати заробітної плати.

Інформація уточнюється та доповнюється…

________

17:00
Суспільне отримало з цього приводу коментар в обласному управлінні охорони здоров’я. Ситуацію пояснив заступник начальника Олег Вівсянник:
– Основна причина у тому, що немає порозуміння щодо перерозподілу субвенції державної між містом і районом. Є проведені розрахунки, вирішуються між сесіями обох рад, між районною і міською, вони не можуть вирішити питання: хто, кому і що має віддати. Звичайно, заборгованість по заробітній платі можна було б скоротити, якщо оптимізувати і привести у відповідність ті норми, на яких ми наполягаємо, тобто ліжковий фонд, а також кількість штатних посад відповідно до цього, і наступне питання – між містом і районом. Неодноразово давали свої рекомендації, неодноразово збирали комісію при заступнику голови обласної державної адміністрації. Жодна рекомендація, подана нами як органом управління, а також обласною державною адміністрацією, – не була виконана.

Наталія Мороз, медсестра районної лікарні:

– Минулий тиждень нам покрили серпень. На сьогодні вересень, жовтень і вже середина листопада. Цілий рік нам ділили зарплату на чотири рази , на пять. Платили по 500 гривень, по 700. Робили, що хотіли. Хотіли давали, хотіли ні. 

Галина Ящук, медсестра районної лікарні:

– Ми техпрацівники. Якщо ми працюємо із слабими та тяжкохворими. У нас немає зарплати. Нічого немає.

Олександр, водій:

– Я розумію, а якщо мені не будуть платити зарплату, я стану перекрию у них роботу ? Що тоді буде? Спішимо. Ідемо з Рівного, їдемо сюдою. Всюди перекрито. Прямо не проїдемо, треба дітей із садочка забрати. 

Руслан Жук, начальник управління превенції Нацполіції області:

– Наша задача із працвниками поліції забезпечити обїзд даної ділянки дороги. Ми це спільними силами зробили. Обїзд по трасі Дубно, водіїї виїжджають за постом, це населений пукт Радчин. Пробували спілкуватися на контакт вони не йдуть. Ми запропонували їм варіант, що 10 хвилин ідуть, а 10 хвилин пускають – їх це не влаштувало. 

Олександр Радей,  в.о. керівника Дубенської райлікарні:

– На сьогодні заборгованість 2 місяці. Сьогодні почали виплачувати людям за вересень. Ситуація полягає у тому, що Дубенська міська рада не фінансує заробітню плату нашим медичним працівникам за надану медичну допомогу.

Ольга Ляшенко, заступниця міського голови Дубна:

–  Вона не фінансується з бюджету міста Дубна. Фінансує Дубенська районна рада. У відповідності до статутних документів відповідальність несе засновник центральної лікарні. Цей закалд не фінансуються з міського бюджету. У нас фінансується три медичних заклади, окрім районної лікарні. 

Олександр Козак, голова Дубенської райради:

– Лікарня фінансується з держбюджету. Дали 15 мільйонів нам, 15,350 на ОТГ і 27 на місто. Місто не дало не копійки, ОТГ віддало все. Він (міський голова Дубна В. Антонюк) не заключив з нами договір на обслуговування жителів міста. Віддай чотири двісті (мільйони) і ми закриваємо зарплату по перше листопада, вересень і жовтень. Все. І немає проблем.

________

19:00

Дорогу протестувальники звільнили