Вахтанг Кіпіані презентував у Рівному книгу "Справа Василя Стуса"

16:58, 14 лис. 2019
 
Вахтанг Кіпіані презентував у Рівному книгу

Книгу "Справа Василя Стуса" презентував у Рівному письменник та журналіст Вахтанг Кіпіані. Рівне стало останнім містом Західної України, куди Кіпіані завітав під час цього туру з презентацією. За словами автора, до книги увійшла інформація, яка перебувала під грифом "таємно", що стосується справи українського письменника-дисидента. Нагадаємо, Василь Стус загинув у 1985 році у віці 47 років у колонії в Пермській області Росії.

Вахтанг Кіпіані, автор книги "Справа Василя Стуса":

Книга про Василя Стуса – це виїмки, чи найкраще, найцікавіше з 6 томної справи Василя Стуса, яка зберігається в колишньому КГБ у Києві. Коли архіви СБУ відкрилися повністю для дослідників у 2015 році, після так званих декомунізаційних законів, то я подумав, що після того, як я писав про Стуса як про поета, про дисидента – є можливість більше побачити Стуса очима його гонителів, кагебістів, які його фактично знищували і, зрештою, довели людину до смерті.

Додамо також, що в книзі згадується Віктор Медведчук. Нинішній народний депутат від "Опозиційної платформи – За життя" був державним адвокатом Стуса. Після виходу книги Медведчук подав позов "про захист честі, гідності та ділової репутації, спростування недостовірної інформації та заборону розповсюдження книги" на автора та видавництво, оскільки вважає деякі фрагменти книги недостовірними. Нині справа у Дарницькому суді столиці. І поки вироку немає, за словами Вахтанга Кіпіані, читачі вже придбали 8 тисяч примірників.