Дубову довбанку зі Случа біля Березного сьогодні не витягнули, але спробу – повторять (ФОТО)

16:56, 13 лис. 2019
 
Дубову довбанку зі Случа біля Березного сьогодні не витягнули, але спробу – повторять (ФОТО)

Усе через те, що не було відповідної техніки, щоб підняти з річки мокрий і замулений 10-метровий човен, вага якого приблизно три тонни. Про це повідомив Суспільному археолог Олексій Войтюк.

Він разом із майстром з обробки деревини Олегом Петренком обстежили у воді човен і підтвердили, що це справді довбанка. Необхідним для цього спорядженням забезпечили рятувальники. Такого типу човни виготовлені із суцільного стовбура і побутували з часів Київської Русі до 20 століття, - зазначив Олексій Войтюк. Тож продатувати виявлений у Случі плавзасіб зможуть після відповідних експертиз.

До операції з підйому довбанки долучився також представник Інституту археології Національної академії наук Андрій Петраускас. Він і визначив приблизну вагу довбанки. Востаннє в межах Волині подібний човен з дна річки діставали 5 років тому біля Маневичів, – зауважив керівник клубу історичної реконструкції "Оствиця" Юрій Ойцюсь. З його слів, човен зі Случа таки спробують підняти протягом місяця.

Дуже масивний, гарно збережений через те, що він замулений і без доступу кисню. Він собі там міг лежати багато років. Якісно виготовлений, борти товсті. Тобто відсотків 70, що ми його витягнемо цілим, – розповів телефоном Олексій Войтюк, археолог, член клубу історичної реконструкції "Оствиця".