У Рівному радяться, як краще переробляти опале листя та гілки

17:40, 12 лис. 2019
 
У Рівному радяться, як краще переробляти опале листя та гілки

Придбання деревоподрібнювачів і компостерів не допоможе якісно переробити опале листя та гілля. Таку думку на громадських обговореннях відповідного проєкту-переможця Громадського бюджету висловив науковець Петро Скрипчук.

Згідно з проєктом, для збору та компостування відходів деревини місто має придбати за 860 тисяч гривень три верстати зі створення щепи та півтори сотні контейнерів. На думку Петра Скрипчука, подрібнювачі на території ОСББ спричинять шум та антисанітарію. Натомість пропонує за наявні кошти підтримати "КАТП-1728", це комунальне підприємство міської ради.

Підприємство готується до запуску на сміттєвому полігоні запропонованого ним проєкту перетворення листя на біогумус за допомогою каліфорнійського черв’яка. Тож має купувати обладнання та навчати працівників, пояснив вчений. Заступник керівника міського управління ЖКГ Володимир Лапюк попросив авторку проєкту Оксану Майбороду надати йому розрахунки, аби знати рентабельність компостування. Остання ж готова коригувати проєкт та обговорювати варіанти його втілення і надалі.

Оксана Майборода, авторка проєкту Громадського бюджету:

Яку технологію будемо обирати в подальшому для реалізації цього проєкту, і, відповідно до технології, ми закуповуємо обладнання. В проєкті записано 150 компостерів, але, думаю, це можна контролювати. Коли це писалося, це ціни з інтернету, досить відносні. Так само, скільки подрібнювачів потрібно, це теж питання до обговорення.

Володимир Лапюк, заступник начальника управління ЖКГ Рівного:

Будь-яка справа починається з того, що вивчається ринок, підраховуються затрати, робиться якась цифра рентабельності, прибутку, в збиток ніхто працювати не буде. Сьогодні можна попрацювати два дні у збиток, а завтра не буде чим. Річ хороша, але я б хотів, що коли є проект – щоб були якісь розрахунки.

Петро Скрипчук, доктор економічних наук:

Суха біомаса, в тому числі – листя. Якщо ви ні разу його не молотили, не різали – не кажіть нефахові слова. Ми це робили п’ять років і жодна існуюча машинка сюди не підходить. Проте є одне рішення. Делегація від Рівного їздила, в тому числі директор "КАТП", бачили цю машину. Під ці всі речі є проведені лабораторні і польові дослідження якості. Навіщо це робиться? Щоб продавати. Без кінцевої продажі це нікому не треба, це буде і далі горіти.