У Рівне передали обладнання для діагностики аутизму, придбане за гроші Канади (ВІДЕО)

17:04, 8 лис. 2019
 
У Рівне передали обладнання для діагностики аутизму, придбане за гроші Канади (ВІДЕО)

Обладнання для діагностики аутизму отримали фахівці "Центру психічного здоров’я населення". Закупила його рівненська громадська організація "Ротарі клуб" за грантові кошти уряду Канади. Загальна вартість діагностичних матеріалів – 365 тисяч гривень. Як розповів головний лікар Центру Олег Колбач, завдяки отриманому обладнанню вони зможуть приймати дітей з аутизмом із сусідніх областей.

 
Ці діагностичні набори дозволяють виявити аутизм у дітей з трьохрічного віку. Сюди входять, зокрема, опитувальники, розвиваючі ігри та ігри на логіку. Діагностичне обладнання передали фахівцям обласного "Центру психічного здоров’я населення".
 
 
Тетяна Жимолостнова, лікарка-психіатр "Центру психічного здоров’я населення":
– Обладнання складається з тестових систем. Перша – це "Лейтер", вона для визначення невербального інтелекту у діток з аутизмом. Друга тестова система – це "Пеп-3" для визначення психоосвітнього профілю у дітей з аутизмом. І також вона нам дає можливість визначити, чи дитина перебуває у спектрі, чи все таки дитина – із затримкою мовного розвитку. На сьогоднішній день ми працюємо лише за допомогою клінічного огляду, ну і, скажімо, таких методик, які пострадянські. І вони не дають змогу зі всіх сторін обстежити дитину, не дають змогу раніше встановити діагноз. Дані техніки – вони розроблені в США і запровадженні у всьому світі. На сьогодні у Рівному зареєстровано 98 дітей з аутизмом і по області 230 дітей.
 
 
Ольга Новицька, президентка "Клубу Ротарі міста Рівне":
– Сам проєкт передбачає закупівлю діагностичного обладнання, навчання фахівців діагностиці в Києві, проведення тренінгів для психологів, для тих, хто займається реабілітацією таких дітей. Також проведення семінарів з сімейними лікарями та створення двох сенсорних кімнат при центрах реабілітації обласних. Суто для Рівненської області вартістю 68 тисяч доларів.
 
 
Олег Колбач, головний лікар "Центру психічного здоров’я населення":
– Вони нам не просто передали обладнання, а й тих працівників, які мають працювати з цією системою – вони їх навчають, платять за їхнє навчання. І ми готові приймати не тільки нашу область, а й сусідні області. Тому що повний спектр цих програм є тільки в Києві і Львові.
 
В рамках проєкту такі діагностичні набори, окрім "Центру психічного здоров’я населення", отримають реабілітаційний центр при обласній дитячій лікарні, Центр реабілітації та паліативної допомоги, а також благодійний фонд "Погляд", який опікується дітками з аутизмом.