Призов та скарги батьків з адвокатом: Суспільне з’ясовувало, що відбувається у Здовбиці (ВІДЕО)-

20:00, 31 жов. 2019
 
Призов та скарги батьків з адвокатом: Суспільне з’ясовувало, що відбувається у Здовбиці (ВІДЕО)-

Батьки трьох призовників твердять, що їхніх дітей протиправно утримують на призовному пункті у Здовбиці. При цьому додають, що юнаків забрали просто з вулиці і роботи, не попередили роботодавця, не запитали документів і не показали повісток. Про таку ситуацію розповів адвокат Валентин Дупак, який захищає права цих призовників. Військові усе це заперечують. 

 

Учора батьки трьох призовників спілкувалися з правоохоронцями біля обласного збірного пункту У Здовбиці. Батько одного із призовників твердить:


– Тут він проходить комісію, дала вчора лікарка направлення йому, щоб він пройшов МРТ. Вони видерли направлення – і все: сиди і чекай відправки.

Батькам допомагав адвокат Валентин Дупак. З його слів, призовників протиправно декілька днів утримують всередині. Одного з них – вісім днів.

Валентин Дупак, адвокат:
– Один прийшов, він до цього проходив комісію. Пройшов, вони знали, що він хворий. І він повинен був донести їм якісь медичні документи. Він їх приніс, вони його закривають і там тримають. Другу особу забрали з роботи, він на державній роботі працює, прямо з робочого місця. При ньому не було ані посвідчення особи, нічого. Третю особу забрали під магазином.

Ми зв’язалися з матір’ю одного з призовників. Через емоційний стан вона не стала спілкуватися на камеру. Каже: попри медичні протипоказання її сина визнають здоровим. Працівник центру комплектування твердить: медичний стан перевіряють на рівні району та області.

Андрій Купчак, начальник відділу призову обласного центру комплектування:
– Кожен призовник, який проходить огляд, він приходить зі своєю медичною книжкою, яка в нього ведеться ще з підліткового часу. Зі службової необхідності призовники направляються до лікувально-профілактичних закладів області. Повторний огляд вони проходять тут на обласному пункті.

Коли журналісти Суспільного звернулися за роз’ясненнями до військових, нас запросили усередину збірного пункту. Показали, де призовники сплять та харчуються. Квасилівчанин Володимир Редчук демонструє нам обідній раціон.

Володимир Редчук, призовник:
– З градусником не ходжу, але температура нормальна. Спимо на ліжках одноярусних, в кожного своє, все є. Хтось хоче в армію, хтось не хоче, по-різному.
– Зараз батьки скаржаться, що є діти, яких утримують проти їх волі? Щось таке чули?
– Не чув, але сюди проти їх волі нікого не беруть. 

Згаданих раніше призовників вже відправили до частин, повідомив начальник відділу призову Андрій Купчак. Зараз тут перебуває до 30-ти юнаків, кожен в середньому три дні.

На час нашого приїзду вони знаходяться в кінозалі. Нам пропонують вибрати та поспілкуватися з будь-яким із призовників.

Дмитро Третяк, призовник:
– Мені прийшла повістка, я приїхав у військкомат, пройшлов комісію. Тепер чекаю комісію, куди мене визначать. Все чудово, кормлять, прогулянки – все, як має бути.

Валентин Дупак читає 146 статтю Кримінального кодексу. Каже: випадок з утриманням підпадає під її другу частину. І поліцейські мали право відразу вивести юнаків зі збірного пункту.

Валентин Дупак, адвокат:
– Позбавлення людини волі, тримання її під вартою, чи де – це незрозуміло. І вони є кримінально карані такі дії, аж до позбавлення волі самих військовослужбовців за такі дії. Ми будемо оскаржувати, ми зверталися до органів поліці, які нагло проігнорували наше законне звернення. Нами будуть подані скарги.

Анатолій Прошин, начальник пресцентру ОК "Захід":

– Маніпуляція інформацією, яка створює негативний імідж для армії, держави, яка шостий рік воює, викликає негативну емоцію в суспільства. Можна сказати, це підриває обороноздатність держави. Інформація, яка викладена даним адвокатом, не носить правдивого характеру. Немає людей, яких тримають проти їх волі. Тут всі люди, які отримали повістки, пройшли районні медичні комісії і чекають на проходження обласних медичних комісій.

Валентин Дупак також звернувся до уповноваженого з прав людиниі в області та налаштований залучити прокуратуру.