У Тараканові презентували діджитал-мурал (ВІДЕО)

19:21, 22 жов. 2019
 
У Тараканові презентували діджитал-мурал (ВІДЕО)

Три мурали з доповненою реальністю презентували сьогодні у Дубенському районі. Проєкт має назву "Перше діджитал-сузір’я муралів на карті України". Втілює його громадська організація "Платформа взаємодій "Простір" за підтримки Українського культурного фонду та співфінансування громад. Як презентували мурал у Тараканові – бачило Суспільне.

Розмістили мурал на фасаді ліцею. 

На фото виконавча директорка ГО "Платформа взаємодій "Простір" Олена Тинник

Дуже приємно, що саме на школі буде такий цікавий мурал, який створив художник Віталій Брат. І саме ця картинка дуже активна і цікава дітям, – розповідає виконавча директорка ГО "Платформа взаємодій "Простір" Олена Тинник.

На фото шестикласниці Тараканівського ліцею Марія Коновальчук, Карина Гаврилюк, Вікторія Ільчук

– Мені дуже сподобалося, як малюнок рухався і показував мультик. Багато малюнків...

Яких саме? (запитує журналістка)

Баранці оці....

Другий малюнок перетворився на перший.

На фото директор Тараканівського ліцею Микола Дячук

– Ще під час малювання оцього художнього витвору діти цікавилися і питали, що це таке. Коли стояла риштовка, то не можна було зрозуміти, що це є, – каже директор Тараканівського ліцею Микола Дячук.

Нині завершений мурал Микола Дячук називає філософським ребусом.

Всесвіт, оновлення, замкнутий простір і тут же відкритий простір, – додає Микола Дячук.

На фото восьмикласник Тараканівського ліцею Ернест Таберт

– Для мене тут взаємодія людей між собою. Адже кожен має виручати один одного і допомагати. І цей проєкт теж заключається в цьому, – каже восьмикласник Тараканівського ліцею Ернест Таберт.

Проєкт від громадської організації "Платформа взаємодій "Простір" має назву "Перше діджитал-сузір’я муралів на карті України". Це 9 зображень з ефектом доповненої реальності у 9-ти громадах на Рівненщині і в Луцьку.

Це Тараканів, Дубно, Привільне, Гоща, Клевань, Бистричі, Горбаків і ми передаємо свій досвід у Луцьк. Проєкт реалізовується за підтримки Українського культурного фонду і обов’язковим внеском громад. Загалом на 9 громад – це 1 мільйон 200 тисяч, – додає Олена Тинник.

Внесок Тараканівської громади, зі слів сільської голови Наталії Сорочинської, 50 тисяч гривень

На фото Тараканівська сільська голова Наталія Сорочинська

В принципі, це така унікальна ідея для села, щоб такий діджитал мурал і схопилися за цю ідею. Але потрібне було співфінансування. На той час коштів не було, бо бюджет був розподілений в сільської ради, але ми звернулися до наших підприємців-аграріїв, – розповідає Тараканівська сільська голова Наталія Сорочинська.

Фасад ліцею обрали, бо він відповідав вимогам проєкту, – пояснює Наталія Сорочинська. Перед тим, як нанести зображення, стіну утеплили. А в наступному році мають укріпити, обшити і пофарбувати зовні усю цю будівлю. А Олена Тинник додала, що поява цифрових муралів у громадах Рівненщини зацікавить місцевих стріт-артом, і привабить у їхні села туристів.