"Острозька академія" планує вдруге потрапити до Книги рекордів Гіннеса (ВІДЕО)

18:47, 10 жов. 2019
 

Вдруге потрапити до світової Книги рекордів Гіннеса хочуть у Національному університеті "Острозька академія". У 2014 році там встановили рекорд у номінації "Найдовший марафон читання". Твори Шевченка тоді читали безперервно 456 годин. Цього разу академія претендує на рекорд в номінації "Найбільша лекція з археології". На неї прийшло 305 студентів, що на 12 осіб більше ніж це було під час встановлення чинного рекорду, який належить японцям. Як все було бачили кореспонденти Суспільного.

Для встановлення рекорду темою лекції обрали "Середньовічний Острог, відкритий археологами". Її прочитав кандидат історичних наук, археолог Богдан Прищепа. У ній він розповів студентам про історичну цінність археологічних знахідок, на які нещодавно натрапили археологи на території міста та Острозької академії.

На фото археолог Богдан Прищепа

При будівництві нового корпусу академії були проведені дуже великі археологічні розкопки, і крім того на інших ділянках, особливо в часи незалежності, велися дослідження, і вони дали багато матеріалів про ранню історію Острога. Як місто він сформувався у середньовіччі, але у писемних джерелах цей ранній етап не був описаний. Таким чином простежена історія Острога задовго до першої писемної згадки 1100 року, тобто рубіж 11-12 століття, таким чином додали ще 400 років історії цього поселення, – розповідає археолог Богдан Прищепа.

На лекцію записалися триста п’ять студентів академії. Кожен слухач отримав реєстраційний номер.

На фото студентка Анастасія Дацюк

Це власне мій номер, під яким я зареєструвалася, ім’я та прізвище, щоб всі бачили, яка я молодчинка і беру участь у такому крутому заході, – каже студентка Анастасія Дацюк.

Богдан Прищепа каже, що для нього, як лектора кількість слухачів значення не має.

Аудиторія дуже гарна для проведення таких занять, вона обладнанна усім необхідним і при наявності певної дисципліни немає значеня чи ти доносиш інформацію 30 студентам чи 300, – додає Богдан Прищепа.

Тема і можливість доєднатися до встановлення рекорду зацікавила представників усіх факультетів академії.

На фото студентка Оксана Трофимчук

Я на неї пішла, бо цікавлюся археологією, напевно навіть більше ніж історією, була цього року на розкопках і мені цікаво почути цю лекцію і взагалі взяти участь у встановлені такого рекорду, – каже студентка Оксана Трофимчук.

На фото студентка Аліна Зубар

Я цікавлюся історією, археологією хоча я культуролог, це актуально у моїй професії. Ну і також, взяла участь, бо у мене є можливість увійти в історію не тільки України, але й світу, – розповідає студентка Аліна Зубар.

По завершенню лекції слухачі склали тести. Спробу встановлення рекорду фіксували на відео, яке передадуть в офіс світової Книги рекордів Гіннеса.