56 призовників з Рівненщини урочисто відправили до війська зі збірного пункту в селі Здовбиця (ВІДЕО)

19:42, 9 жов. 2019
 
56 призовників з Рівненщини урочисто відправили до війська зі збірного пункту в селі Здовбиця (ВІДЕО)

Осінній призов до військових формувань України стартував 1-го жовтня. Як розповів обласний військовий комісар Валерій Куценко, під час нього планують набрати на службу близько півтисячі осіб віком від 18 до 27 років.

Двадцятирічний рівнянин Ілля Маркевич вже знає, в якій військовій частині служитиме. Тут на збірному пункті він обрав Полтаву. Призовник каже, що до війська йде охоче. Ілля вже має диплом бакалавра, але на магістратуру не поступав саме через бажання пройти строкову службу.

На фото призовник Ілля Маркевич

- Прийшов сам, у день, коли було написано на повістці. Настрій класний, хотів з самого дитинства, у моїй сім’ї всі служили і тато і дід. Армія вона має бути армією, це вже перехід з хлопця у чоловіка, ти морально підготовлюєшся, маєш вже якісь цілі і направлення по життю. У нас в Україні дуже багато є де служити, але чомусь душа лежить саме у Полтаву. По-перше, подалі від Рівного щоб побачити інші військові частини, бо я вже деякі бачив де служили мої друзі. По-друге, звідти є багато направлень куди вже можна йти далі, - розповідає призовник.

Таких призовників, як Ілля, сьогодні у Здовбиці п’ятдесят шість. За ними приїхали представники частин, які відбиратимуть їх для подальшої служби.

- Приїхав за молодим поповненням, близько 10 людей. У нас дуже багато батальйонів: танкові, зенітно-артилерійні, ремонтні. Я особисто приїхав за рембатом, тобто це золоті руки нашої військової частини. Перше, це людина повинна мати бажання, щоб ми його потім не ловили, як бувають такі випадки. Права категорії "Б", щоб вмів їздити на автомобілі, але можемо навчити і видати категорії і надалі, якщо йому не подобається рембат він переходить у танковий, наприклад, - пояснює офіцер навчального центру "Десна" Микола Козьбан.

На фото офіцер навчального центру "Десна" Микола Козьбан

Чимало призовників, які цієї осени отримали повістки, відсіялися за станом здоров’я і результатами співбесід, розповідає обласний військовий комісар Валерій Куценко

- Багато за станом здоров’я відсіюється, але вони переважно відсіюються на районних призовних комісіях і під час проходження медоглядів у районах. За два дня, що працює обласний збірний пункт, у нас не було жодного відсіяного за станом здоров’я, це означає, що в районах медицина працює гарно.

На фото обласний військовий комісар Валерій Куценко

Є й такі, що на відправку до збірного пункту не з’явилися самовільно.

- Десь чоловік 12. Якщо ми їх не знайдемо, то їм загрожує кримінальна відповідальність, позбавлення волі на термін від 1 до 3 років, - додає Валерій Куценко.