У Рівному назвали проєкти, які стали переможцями Громадського бюджету-2020 (ВІДЕО)

17:55, 9 жов. 2019
 
У Рівному назвали проєкти, які стали переможцями Громадського бюджету-2020 (ВІДЕО)

За результатами голосування перемогли 19 проєктів, на реалізацію яких в бюджеті міста планують закласти 10 мільйонів гривень. Цього року кількість освітніх проектів, які б змогли отримати перемогу, обмежили. Йдеться про будівництва футбольних полів, тренажерних та дитячих майданчиків на території шкіл та садочків. Відтак, перемогу здобули 5 освітніх проєктів. Водночас, три з них будуть реалізовані на території однієї школи.

Мініфутбольне поле, тренажерно-спортивний простір та заміна вуличного освітлення. Це три проєкти, які здобули перемогу і будуть реалізовані на території 13-ї школи Рівного. Ще за тиждень до оголошення офіційних результатів директор закладу Михайло Бєлік наших журналістів запевнив - об’єкти будуть загальнодоступні.

На фото директор 13-ї школи Рівного Михайло Бєлік

- Наскільки ви можете побачити, це тільки назва від огорожі, реально є лише стовпці. Більш доступної території в закладах освіти немає, як у нашому, - казав тоді він.

Цього року кількість освітніх проєктів, які б змогли отримати перемогу, обмежили. Адже, нагадаємо, торік з 17 проєктів, які підтримали рівняни, 9 стосувалися будівництва спортмайданчиків на території шкіл та дитсадків.

На фото cекретар Рівнеради Сергій Паладійчук

- В нас було прийнято обмеження про те, що освітні проєкти повинні складати не більше 30% від загального числа переможців. Бо громадський бюджет - це не бюджет освіти. І я хочу нагадати, глядачам і усім, що є вимога, що ці освітні заклади повинні забезпечувати загальну доступність тих об’єктів, які вони побудують. Це не будується майданчик для школи, наприклад 22, це будується майданчик для усього мікрорайону. Звертався до усіх чиновників, що якщо вони будуть думати, що за кошти громади зробили об’єкти для їхніх закладів, то вони будуть отримувати "на горіхи", - розповів секретар Рівнеради Сергій Паладійчук.

Загалом цьогоріч з 77 проєктів, які були подані на Громадський бюджет, перемогу здобули 19. З них 8 великих. Вартість їхньої реалізації складає від 250 тисяч до 1 мільйона гривень. Це: спортивні поля на території 13-ї та 22-ї шкіл, майданчик для моделювання ситуацій дорожнього руху на мікрорайоні Північний, зона відпочинку у Тинному, музей "Городище Оствиця" на Басовому куті, створення системи компостування відходів деревини у Рівному, благоустрій частини вулиці на перехресті вулиць Богоявленська-Гагаріна та створення інсультного центру на базі Рівненської міської лікарні.

На фото авторка проєкту Тетяна Воронцова

- Інсультний центру буде розміщений на базі судинної неврології. Дуже дороговартісне обладнання, яке передбачається інсультним центром, таке як ангіограф, комп’ютерний томограф, яке 20-30 мільйонів гривень коштує, воно вже є. Але не вистачає кардіомоніторів, щоб спостерігати за пацієнтом, функціональних ліжок з електропідйомниками, - зазначає авторка проєкту Тетяна Воронцова.

Серед малих проєктів, фінансування яких не перевищує 250 тисяч, підтримку рівнян отримали 11 громадських ініціатив. Це: тренажерний майданчик на території 13-ї школи, заміна вуличного освітлення у цьому ж закладі, будівництво дитячого майданчика на території 52-го садочка, стерилізація безпритульних тварин, проведення фестивалю електронної музики "Атмосфера", облаштування зони відпочинку на Боярці, проведення фестивалю "Мелодія дитинства", створення центру навчання домедичній допомозі, встановлення автоматичних зовнішніх дефібриляторів, створення кімнати сенсоромоторної стимуляції та будівництво дитячого майданчика у дворі будинку на вулиці Макарова,8.

- Ми б’ємося і розповідаємо, що проєкти мають бути креативні, які будуть змінювати місто, робити його привабливим. Але ми бачимо, що в людей є потреба в майданчиках, їм треба спортивне поле. І відповідно тут місто мало б реагувати. Ми бачимо, що є запит на майданчики, то можливо треба програму реалізувати. Вона є, але мешканці розуміють, що вони цього не дочекаються і шукають можливості. І можливістю такою є Громадський бюджет, - резюмує член координаційного комітету "Громадського бюджету" Андрій Токарський.

На фото член координаційного комітету "Громадського бюджету" Андрій Токарський

Загалом, на втілення проєктів-переможців в міському бюджеті Рівного передбачили 10 мільйонів гривень. Їх реалізація розпочнеться у 2020-му році. 

Читайте також:

На сайті Громадського бюджету вказали проміжні результати голосування за проєкти

Вибори пройшли: як завершилось голосування за Громадський бюджет та хто лідирує