Вибори пройшли: як завершилось голосування за Громадський бюджет та хто лідирує (ВІДЕО)

18:55, 2 жов. 2019
 
Вибори пройшли: як завершилось голосування за Громадський бюджет та хто лідирує (ВІДЕО)

Ще майже 900 бланків вийняли сьогодні зі скриньок для голосування за проєкти Громадського бюджету. Їх діставали втретє. Вчора минув останній день, коли рівняни могли віддати свій голос за ту чи іншу ініціативу. Цьогоріч на голосування винесли 77 проєктів, з них 48 малих і 29 великих.

Так дістають бланки з голосами за проєкти Громадського бюджету Рівного-2020 у приміщенні ЦНАПу. Схожим чином їх виймали зі скриньки у виконкомі. Це ще майже 900 на додачу до тих 12,5 тисяч осіб, які проголосували на сайті та обох пунктах до нинішнього діставання бланків. Рівняни обирали проєкти з 17-го вересня, працівники ЦНАПу їх консультували.

На фото адміністраторка відділу інтегрованих послуг ЦНАПу Анастасія Годун

Цього року все пройшло спокійно, було багато відвідувачів, жителів Рівного, які справді хотіли проголосувати за бюджет. Але всі спокійно очікували свою чергу, голосували. Зі школи, приходили, голосували, але не можна сказати, що це було якось масово, так як того року приїжджали цілими автобусами. Цього року все було значно спокійніше, – розповідає адміністраторка відділу інтегрованих послуг ЦНАПу Анастасія Годун.

На реалізацію проєктів-переможців в міському бюджеті Рівного передбачили 10 мільйонів гривень. Загалом цього року допустили 77 пропозицій. Найбільше освітніх – кожна четверта.

На фото експертка з Громадського бюджету, представниця ГО "Центр UA" Ірина Стасюк

Насправді фактичних порушень не виявлено, це вже радує. Але є моменти, коли мешканці приходили голосувати у ЦНАП, обирали чомусь максимум один, два, три проєкти. Хоча голосів було шість – три за малі та три за великі проєкти. Частина з бланків, які ми сьогодні побачили, були напівпорожні, хоча мешканці могли обрати шість пріоритетних напрямків, тем, – каже експертка з Громадського бюджету, представниця ГО "Центр UA" Ірина Стасюк.

Так виглядає спеціалізований модульний кардіомонітор. Його можуть встановити у міській лікарні в рамках створення Інсультного центру, що пропонує організація "Рівне-ТакМед". Попередньо центр – лідер у великих проєктах, 2433 голоси на 17-ту годину. Також мають придбати медиче ліжко та протилежневий матрас. А ще передбачене навчання медиків і ремонт.

На фото інструкторка ГО "Рівне-ТакМед" Алла Семенюк

– Дуже важливо – злагодження роботи лікарів Інсультного центру і швидкої допомоги. Тому що зараз трохи багато часу може проводити такий постраждалий у приймальному відділенні. Мені приємно, що мешканці нашого міста розуміють важливість створення такого центру, тому що багато людей потерпає, – коментує інструкторка ГО "Рівне-ТакМед" Алла Семенюк.

На ділянці території 13-ї школи в разі перемоги встановлять тренажерний майданчик. Цей проєкт поки що попереду серед малих – 2323 голоси на 17-ту годину. Директор пояснює лідерство тим, що другий рік поспіль розповідає батькам про можливості Громадського бюджету.

На фото директор ЗОШ №13 Михайло Бєлік

Хочу подякувати усім батькам і випускникам школи за активну участь. Окрім того, вони беруть активну участь не лише в проєктах, а й в усьому житті школи. Фактично, це було б цікаво для дітей з 6 по 11 клас. Діти займалися б як на фізичній культурі, так і в позаурочний час, – каже директор ЗОШ №13 Михайло Бєлік.

Загалом 13-та школа цьогоріч причетна до чотирьох проєктів. Один відхилили, двоє інших набрали станом на 17-ту годину понад 2300 і майже 1900 голосів. Мова про мініфутбольне поле зі штучним покриттям і відновлення освітлення у дворі закладу. Це сприятиме дозвіллю молоді з усього мікрорайону, адже доступ буде вільним, обіцяє директор.

Наскільки ви можете побачити, це тільки назва від огорожі, реально є лише стовпці. Більш доступної території в закладах освіти немає, як у нашому. Окрім того, можете прийти подивитися, наскільки багато дітей увечері. Освітлення ми зробили на самій території школи, освітлюється будівля. Але оскільки друга зміна і поряд з нами два садочки знаходяться – 32 і 12, всі батьки і діти проходять через територію школи,додає Михайло Бєлік.

Дані із вийнятих нині бланків внесуть в електронну базу і підсумують з голосами, які рівняни віддали раніше, пояснив кординатор Громадського бюджету Микола Полюхович. Лідери будуть відомі протягом двох-трьох днів. Однак це не значить, що найрейтинговіші проєкти реалізують.

На фото координатор Громадського бюджету Рівного Микола Полюхович

Якщо в нас у положенні передбачено, що на освітні проєкти буде не не більше 30%, попри те, що за проєкт проголосували півтори тисячі чи більше рівнян, він може бути визначений переможцем, або не буде визначений, виходячи з того, чи попадає він у ці 30%, – коментує координатор Громадського бюджету Рівного Микола Полюхович.