Рівняни – у Києві на Міжнародному кліматичному марші (ФОТО) (ОНОВЛЕНО)

12:28, 20 вер. 2019
 
Рівняни – у Києві на Міжнародному кліматичному марші (ФОТО) (ОНОВЛЕНО)

Сьогодні у Києві проходить Міжнародний кліматичний марш, він стартує по 12-й годині. З Рівного на нього поїхало близько трьох десятків людей, повідомила Суспільному прес секретарка «Екоклубу» Інна Мулявка. Ці люди – це представники команди «Екоклубу», прихильники організації та вихованці з викладачами «Екоцентру» при Палаці дітей та молоді. Представникам ЗМІ вони, зокрема, розповідають про проблеми Усті та рівненського сміттєзвалища.

Учасники зустрілися на Михайлівській площі, реєструвалися, знайомилися між собою, вигукували гасла за збереження клімату, тепер готуються до ходи – вирушають до Офісу президента, щоб передати та озвучити свої вимоги. Зокрема, це:

– 100% чистої енергетики. Заявити про національний курс переходу на 100% відновлюваних джерел енергії та поступово досягати його до 2050 року.
– Ні викопному паливу. Відмовитись від будівництва нових електростанцій на викопному паливі і визначити шлях до повної декарбонізації економіки України.
– Енергоефективність - пріоритет № 1. Повною мірою використати потенціал енергозбереження в усіх секторах.
– Ні дотаціям у тваринництво. Припинити дотувати з державного бюджету промислове тваринництво, яке є одним з головних джерел викидів парникових газів.
– Зеленому місту – зелений транспорт. Розвивати громадський електротранспорт та велоінфраструктуру у містах.
– Ні одноразовому пластику. Заборонити використання, імпорт та виробництво одноразового посуду, пакетів.

Наразі, як повідомила прессекретарка, марш підтримали співачка Онука, журналіст Роман Вінтонів (Майкл Щур), ексочільниця Мінздоров’я Уляна Супрун. Міністр енергетики та охорони довкілля Олексій Оржель також приєднався до ходи до Кабінету міністрів і заявив, що підтримує перехід України на 100% відновлювальні джерела енергії.

Додамо, що, наприклад, в Австралії, звідки розпочався марш, на вулиці Сіднею вийшло близько 80 тисяч людей та вимагають від влади негайних дій.

Як пише "Громадське", марші за клімат розпочала 16-річна школярка Грета Тунберг. Вона пропускала школу щоп’ятниці, починаючи з серпня 2018 року, а натомість виходила на одиночні пікети біля будівлі шведського парламенту, вимагаючи вжити заходів для запобігання глобальному потеплінню. Така акція стала початком рух Fridays for Future. Відтоді до нього долучилися понад мільйон молодих людей з усього світу.

23 вересня 2019-го екоактивістка планує взяти участь у кліматичному саміті ООН у Нью-Йорку.

________

14:00
До активістів вийшов Юрій Мельник – спеціаліст з секретаріату Офіса Президента і прийняв лист з вимогами.