Мешканці будинку на Мельника, 16, які бояться виселення, прийшли у поліцію з вимогою (ВІДЕО)

18:35, 19 вер. 2019
 
Мешканці будинку на Мельника, 16, які бояться виселення, прийшли у поліцію з вимогою (ВІДЕО)

Не закривати кримінальне провадження, на час якого їхнє житло перебуває під арештом і не може бути проданим. З такою вимогою сьогодні до головного управління Національної поліції в Рівненській області прийшли два десятка мешканців дев’ятиповерхівки, розташованої на Мельника, 16 у Рівному. У 1993-му році будівля була продана у приватну власність у статусі гуртожитка. 

Мешканці – під загрозою виселення із власних квартир, оскільки юридично будинок належить приватній компанії. До поліції люди прийшли з вимогою не закривати кримінальне провадження, на час якого їхнє житло перебуває під арештом і не може бути проданим.

На фото мешканка будинку Валентина Овчарук

– Зараз наші квартири під арештом. Ми вже декілька років судимося. Хочуть закрити судове засідання і зняти арешт. Наші квартири вже стоять в іпотеці. Знімуть арешт – і прийде новий власник і скаже: "це моє",розповідає мешканка будинку Валентина Овчарук.

Будинок за адресою Мельника, 16 – це панельна дев’ятиповерхівка на 180 квартир. Надія Сидорчик вважає, що ще у 1993-му році у статусі гуртожитка будівля була продана незаконно.

– Про зміну статусу будинку – це була підробка документів. Голова міськвиконкому Федів був. Це його було розпорядження від 1992 року – про зміну статусу будинку на гуртожиток. Хоча технічна документація – на житловий будинок. В нас квартири по 52 квадрати. Але статус вони мають – кімнат у гуртожитку.
– А чому ви лише тепер про це заговорили? (запитує журналіст)
– Бо раніше нас не виселяли. А тепер упродовж чотирьох років намагаються виселити і вимагають гроші, – каже мешканка будинку Надія Сидорчик.

Люди вимагають персональної зустрічі із начальником Головного управління Нацполіції в області Валерієм Самчуком або його заступником, керівником слідчого управління – Олександром Панасюком. Обох на час візиту – немає на місці.

На фото речник ГУНП в Рівненській області Антон Крук

– Передбачити всі події в поліції важко. Є різні ситуації. Є інші заступники. В нас є наказ про взаємозаміну. Люди хочуть зустрітися безпосередньо або з керівником ГУНП, або з керівником слідчого управління. Керівник ГУНП готовий зустрітися, але завтра вранці. Людей це не влаштовує. Ми готові на всі компроміси,прокоментував речник ГУНП в Рівненській області Антон Крук.

Після півгодинного очікування Олександр Панасюк повертається до управління і приймає мешканців дев’ятиповерхівки.

– Провадження розслідується. Воно не закрите. По ньому тривають слідчі дії. За підсумком нашого прийому, я вам казав, що на ту будівлю накладено арешт. На майно. І він чинний. Тому ви там і живете,сказав заступник начальника ГУНП в Рівненській області Олександр Панасюк.

За підсумком зустрічі із мешканцями будинку по вулиці Мельника, 16 Олександр Панасюк пообіцяв відкрити ще три кримінальних провадження.

На фото адвокат Сергій Юрчик

– За фактом перевищення службових повноважень головою міськвиконкому Федівим. За фактом незаконних дій Державної виконавчої служби. А також – з приводу незаконної приватизації будинку у 1993 році,каже адвокат Сергій Юрчик.

Зараз будинок за адресою Мельника, 16 у Рівному належить компанії "АПМ Плюс". Сьогодні за номером телефону компанії, вказаним у відкритих джерелах, ніхто не відповідав. Ми готові озвучити їхню думку згодом.

Також сьогодні у Рівненському міському суді розпочався процес розгляду справи по суті за позовом мешканців будинку за адресою Мельника, 16 про незаконне, на їхню думку, розпорядження про переведення будівлі у статус гуртожитка. Адвокат Сергій Юрчик телефоном повідомив Суспільному, що розгляд справи перенесли на 12-те грудня цього року, оскільки до зали суду не з’явилися представники компанії "АПМ Плюс" та Рівненської міської ради.