"Хапає за штани": велосипедист скаржиться на собак у центрі міста (ВІДЕО)

12:27, 18 вер. 2019
 

Велосипедист Андрій Янок нарікає, що на Лебединці у Рівному його атакують пси. Три тижні тому там з’явилися цуценята, на думку чоловіка – саме їх захищає найактивніша з дорослих собак. Зоозахисниця, яка ними опікується, бачить в діях псів інші мотиви. Але погоджується, аби вирішити ситуацію, цуценятам слід знайти домівку.

Я тут проживаю, і мені тут зручніше. Не потрібно долати якісь перешкоди, аби кудись добратися. Маю проблеми зі здоров’ям, тому катаюся тут, мені найзручніше, – так Андрій Янок розповідає про своє захоплення – велопрогулянки на Лебединці.

Декілька тижнів, як це стало для нього проблемою через собак. Їх тут Андрій нарахував зо п’ятеро, але найбільше йому заважає ось ця. Каже, спершу просто бігала і гавкала, тепер хапає за штани.

На фото велосипедист Андрій Янок

Вони просто кидаються на велосипедистів, які тут проїжджають. Скоріше за все, через те, що в них є цуценята. Позитивно ставлюся, це тварини, класно, лояльно. Але думаю, безпритульних тварин потрібно чіпувати і якось стерилізувати, – розповідає велосипедист Андрій Янок.

Ця собака давно стерилізована, а трійко цуценят – не її рідні, пояснює зоозахисниця Наталія Гавриш. Їх викинули тут невідомі три тижні тому. Пані Наталія облаштувала малечі житло та підкормлює їх.

На фото зоозахисниця Наталя Гавриш

Доросліша собачка до них прибилася, просто під’їдає, що від них лишилося. Дійсно, вона бігала за велосипедистами, але якщо велосипедсит злазить, або їде повільніше, вона тут же припиняє переслідування. Найкраще, щоб знайшлися люди, які їх готові взяти. Але за три тижні руху немає. Це собака не їх захищає, вона захищає територію. Бігають дорослі собаки за велосипедами і мопедами, навіть коли поруч цуценят немає, – коментує зоозахисниця Наталя Гавриш.

Пані Наталія наявність собак у міських парках називає нормальним явищем.

Собаки стають бездомними не з власної волі, їх роблять такими люди, які їх вивозять із сіл в Рівне, тому що в Рівному дійсно стерилізація суттєво скоротила кільккість безпритульних собак. Від будинків їх проганяють, але вони від людей далеко не йдуть, от вони і концентруються в парках, аби ні під чиїми вікнами, – додає Наталя Гавриш.

У розмові велосипедист Андрій попросив Суспільне з’ясувати, чи може в ситуацію втрутитися стерилізаційний центр. Його керівниця пояснила: доки не створене окреме комунальне підприємство з більшим штатом та бюджетом, у місті нічого не зміниться. А цуценятам у їх закладі ще й небезпечно через ризик інфекцій.

Стерилізаційний центр не забирає цуциків. Він тільки забирає собак на кастрацію, тримає 10 днів чи 14, залежно від стану здоров’я у післяопераційний період і повертає точно на те місце, звідки собаки забрані. Тим більше, якщо собаки знаходяться під опікою небайдужих свідомих громадян міста, які ставлять будки, які готують цих собак, то шановному велосипедисту – Мототрек, мости, вулиці, безліч доріг, окрім тих, – каже телефоном керівниця стерилізаційного центру Наталія Ющук.

Також Наталія Ющук радить велосипедистам, у яких немає можливості спішитися біля собак, кидати їм хліб, аби здружитися.