На Рівненщині люди протестують проти роботи заводу та заявляють про шкідливі викиди (ВІДЕО)

18:42, 11 вер. 2019
 
На Рівненщині люди протестують проти роботи заводу та заявляють про шкідливі викиди (ВІДЕО)

Жителі села Нова Любомирка, що у Рівненському районі, нарікають на діяльність місцевого вапняно-силікатного заводу. Вони стверджують, що пил з підприємства завдає шкоди навколишньому середовищу та їхньому здоров’ю. За словами голови Олександрійської ОТГ, –до складу якої входить Нова Любомирка, – Миколи Шустова, люди вже рік вимагають у власників підприємства встановити відповідні фільтри, які б затримували відходи. Сьогодні у селі відбулася зустріч місцевих мешканців та представників Департаменту екології та природних ресурсів, Держспоживслужби і Держекоінспекції. Фахівці двох останніх також спробували потрапити на вапняно-силікатний завод.

 
Саме з цієї труби виходить пара, яка утворюється після випалювання силікатної цегли і будівельного вапна.
 
 
– Я проживаю тут близько півтора року, але справа у тому, що жити тут нереально, я вже задумуюся, щоб змінити місце проживання. Дитину на вулицю випустити неможливо, летить часто, як сніг, каже Людмила Алексейчук.
 
Жителька Нової Любомирки Людмила Алексейчук розповідає про незручності, які, за її словами, викликані сусідством з вапняно-силікатним заводом. Каже: коли вітер дме у напрямку села, то доводиться дихати пилом з відходів підприємства. З цим пані Людмила пов’язує часті хвороби у своїх дітей, а їх у неї троє.
 
На фото жителька Нової Любомирки Людмила Алексейчук
 
– Діти постійно, як не бронхіт, то ангіна, самопочуття справді погіршилося. Помічаю по собі, по дітях, що набагато гірше. Можете подивитися на дах нашого будинку, який він білий. Там стоїть столик у нас на вулиці, протру – за годину знову біле. Одяг повісити після прання нереально просто. Виходиш – все у вапні, дерева, вітер дмухнув – усе в очі летить, дихальні шляхи. Я розумію: промислова зона, але ми немаємо з цим погоджуватися, якщо дійсно не встановлені ці фільтри,розповідає жителька Нової Любомирки Людмила Алексейчук.
 
Сьогодні Людмила Алексейчук разом з односельцями, прийшла на зустріч з членами комісії, яку утворили на прохання Олександрійської сільської ради. До неї увійшли представники Держпродспоживслужби, Держеконіспекції, Департаменту екології та Нацполіції.
 
На фото голова Олександрійської ОТГ Микола Шустов
 
– Ми минулого року зверталися, колективне звернення надходило до нас в ОТГ, ми направили відповідне звернення в контролюючі органи, розглядали це питання разом з керівником вапняно-силікатного заводу. Він пообіцяв, що встановлять фільтри європейського стандарту, що вже проектно-кошторисна документація майже готова. Але на сьогоднішній день вже минув рік часу – фільтрів цих немає і проблема залишається гострою,каже голова Олександрійської ОТГ Микола Шустов.
 
За словами Миколи Шустова, окрім скарг на силікатний завод, жителі Нової Любомирки нарікають і на роботу чотирьох асфальтних заводів, також розташованих поруч.
 
– Минулого тижня проблема настільки була гострою, тому що працював не лише вапняно-силікатний завод, а й інші підприємства, які знаходяться на цій території. Це чотири асфальтних заводи, і це була екологічна катастрофа. І ми, відповідно, направили колективне звернення для контролюючих органів і створили комісію,додав голова Олександрійської ОТГ Микола Шустов.
 
Представники контролюючих органів розповіли місцевим, як відреагували на їхні звернення.
 
На фото представниця райвідділу ГУ Держпродспоживслужби в області Ірина Сафонова
 
– Замірів проведено було близько п’ятнадцяти. У двох точках: на території Новолюбомирського ліцею і на вулиці Нафтовиків, 5, виявлені тільки проби формальдегідів. Це є невеличке таке перевищення, в одній точці в 1,06 раза, у іншій в 1,02. Але щоб зробити більш вірні заміри, потрібно передивитися документацію на викиди шкідливих речовин в атмосферне повітря. І тоді ми можемо подивитися, яке підприємство може давати викиди, говорить представниця райвідділу ГУ Держпродспоживслужби в області Ірина Сафонова.
 
Після зборів представники контролюючих органів, місцевої громади та журналістів вирушили на зустріч з керівництвом силікатного заводу. Не перевіряти роботу очисних, а лише з метою розібратися у скарзі жителів Нової Любомрки, зазначила Ірина Сафонова. На прохідній делегацію зустрів юрист підприємства. За його словами, директор зараз проводить нараду і вийти до людей не може. І додав, що коментувати роботу очисних він не уповноважений.
 
На фото юрист підприємства Сергій Веремчук
 
– Очисні фільтри точно стоять, але сказати більш детальніше не готовий, потрібен спеціаліст. Є дозвіл на викиди шкідливих речовин, ми його робили. Якщо це офіційна перевірка, нехай дають нам направлення, щоб усе було по закону, каже юрист підприємства Сергій Веремчук.
 
Представники Держеконіспекції та Держпродспоживслужби розповіли Суспільному, що найближчим часом поінформують своє керівництво. І після отримання направлення прийдуть на підприємство з позаплановою перевіркою.