Човен варягів, який будують у центрі Рівного, готуються спускати на Басівкутське озеро (ВІДЕО)

17:24, 14 сер. 2019
 
Човен варягів, який будують у центрі Рівного, готуються спускати на Басівкутське озеро (ВІДЕО)

Човен-драккар, який три місяці тому почали будувати у Рівному, майже готовий. Залишилося встановити щоглу, пошити вітрила і прилаштувати стерно. Драккар – це довгий вузький дерев’яний човен варягів. Будують його на території обласного краєзнавчого музею. Наступного тижня планують перевезти на озеро Басів Кут, щоб влаштувати випробування.

 
Човен має 9 метрів у довжину і майже 2 метри завширшки.
 
На фото майстер з обробки дерева Олег Петренко
 
– За кресленнями Гокстетського човна ми робимо. Знайшли його 100 років тому, а 850-м роком він датується. Це досить передова технологія, вершина еволюції човнів вікінгів, вершина їхньої інженерної думки... вікінги, варяги, це одне й теж саме, в принципі, – каже майстер з обробки дерева Олег Петренко.
 
Ось так виглядає стерно цього човна і Олег Петренко пояснює принцип його роботи:
 
– Це як руль тогочасний. Повертаємо і ось таким от чином повертали увесь корабель. Бо це йде кільовий корабель і його повертати веслами досить тяжко. Майже неможливо і якщо йти під вітрилом, то тільки стерном повертати. Тому тут має бути міцне кріплення. Бо особливо коли на хвилі, якщо не буде прикріплене, людина не втримає.
 
Реконструкцією човна Олег Петренко займається вперше.
 
– До того була робота проведена теоретична. Ми десь місяці два-три збирали інформацію, консультувалися з колегами, які робили схожі човни. Дуже цікаво, наскільки були технічно інженерно розвинені люди тисячу років тому. Бо якщо брати цей човен, то це фактично була передова технологія тих часів. І коли оце сам зробив, розумієш, наскільки висока була інженерна думка тих людей, – сказав майстер.
 
Варязький човен виготовлений із сосни і важить трохи більше тонни, – розповідає керівник клубу історичної реконструкції "Оствиця" Юрій Ойцюсь. І пояснює, що цей клуб створили, аби відтворити атмосферу часів Київської Русі на території басівкутського городища.
 
 
– Зараз Олег от ставить кермо. Далі – робота над щоглою, вітрила шити, ще є трохи дрібної роботи, яку можна зробити вдома чи іншому місці. А основні роботи майже завершені. Поскріплюємо, пофарбуємо і у вівторок-середу плануємо везти на Басів Кут пробувати спускати на воду,говорить керівник клубу історичної реконструкції "Оствиця" Юрій Ойцюсь.
 
Будують човен за гроші меценатів. Загальний кошторис – приблизно 100 тисяч гривень.
 
– Човен вийшов набагато цікавіший, навіть коли планували і починали, не думав, що це так захоплює. На майбутнє, як зробимо городище, плануємо і лодь, і байдака зробити. Це цікаво. І з першим цим човном стало зрозуміло, що це має перспективу і всі питають, коли можна покататися, – додає Юрій Ойцюсь.
 
Охочих побачити реконструйований варязький човен на воді і поплавати на ньому запрошують на Басів Кут 24-25 серпня.