Поки підставляють відра: у музеї озвучили, скільки грошей треба на ремонт протікаючого даху

14:31, 14 сер. 2019
 
Поки підставляють відра: у музеї озвучили, скільки грошей треба на ремонт протікаючого даху

На поточний ремонт даху приміщення музейних фондів потрібно 95 тисяч гривень. Цю суму озвучив головний інженер з експлуатації будівель обласного краєзнавчого музею Віктор Крук.

З його слів, після липневих злив, унаслідок яких затопило фонди з археологічними знахідками, вони обстежили приміщення. І з’ясували, що причиною протікання є димарі на даху, які зруйновані майже на 70%. Аби запобігти повторному протіканню у фондах археології, працівники музею накрили стелажі плівкою і поставили тазик. Акт обстеження покрівлі з потрібною на ремонт сумою цього тижня передали в обласне управління культури і туризму. Віктор Крук сподівається, що гроші на ремонт музейного приміщення виділять на сесії обласної ради 30 серпня.

На фото головна зберігачка фондів обалсного краєзнавчого музею Алла Бачинська

– Рятуємося з допомогою пластикового тазика і плівки, як бачите. І коли передбачаються дощі, то неспокійні. Бо вдень ще якось можемсо порятувати, а як вночі – незрозуміло. Стан тривоги підвищений, бо обіцяють грози, зливи, і на завтра, будемо чергувати, як буде вода, то будемо виливати її і рятувати. Є невеличкі моменти в сусідньому сховищі і в кабінеті колег, де стеля теж зацвітає. Можемо подивитися, де було мокре, зараз зацвітає. І вода, значить, все одно туди потрапляє,розповідає головна зберігачка фондів обалсного краєзнавчого музею Алла Бачинська.

На фото головний інженер з експлуатації будівель обласного краєзнавчого музею Віктор Крук

– Провели обстеження після тих масових злив наших приміщень. І основна причина – ось ці димарі за мною. Вони зруйновані майже на 70 відсотків. Немає примикання бляхи. Раніше своїми силами підклеювали рубероїдом, плівкою, скотчем..

Але зараз це не допомагає? (запитує журналістка)

– Бо нема до чогонови ліпити, все розвалюється, цегла випадає. Треба капітальніші вкладення і роботи.  По обстеженню фірму будівельну викликали. Вони обрахували потрібні роботи і кошти, і вийшли на 95 тисяч. Це з ремонтом димарів, часткова заміна бляхи, водостічні труби і два рекупіратори дляпокращення вентиляції,каже головний інженер з експлуатації будівель обласного краєзнавчого музею Віктор Крук.