"Це здорожчить проект. Але не набагато", – Хомко про експертизу змін у реконструкції "Авангарду" (ВІДЕО)

17:20, 13 сер. 2019
 

Експертизу внесених змін до проекту реконструкції стадіону "Авангард" вже розпочато. Про це сьогодні повідомив міський голова Рівного Володимир Хомко.

Як ми інформували раніше, міська рада заплатить мільйон гривень за коригування проекту реконструкції стадіону. Договір між управлінням капітального будівництва та рівненською фірмою "Орбіта Будпроект" датований 6-м серпня. Згідно з ним, проектні роботи та експертизу фірма має завершити до грудня. Потреба внесення змін, за словами Володимира Хомка, викликана тим, що стіни головної трибуни стадіону, де запроектовано легкоатлетичний манеж та які раніше планували залишити, зрештою, виявилися аварійними. Тому їх знесли.

Зараз місце, де згідно з проектом реконструкції стадіону "Авангард", збираються звести головну трибуну з легкоатлетичним манежем та центральним входом, виглядає так:

Спершу частину конструкцій було заплановано залишити. Після початку будівельних робіт на об’єкті, її вирішили демонтувати повністю.

На фото міський голова Рівного Володимир Хомко

Відновлювати, чи ремонтувати трибуну немає сенсу. Всюди грибок. Знесемо все. Це здорожчить проект. Але не набагато, – сказав міський голова Рівного Володимир Хомко.

Експертизу внесених до проекту реконструкції стадіону "Авангард" змін вже розпочали, запевняє Володимир Хомко.

Такого довгого терміну не буде, бо немає що так експертизувати. Одне діло проводити експертизу всього проекту, інше якогось невеличкого елементу, там була стіна стара, ми зробили нову, це не займе багато часу. Ми робимо так, щоб це було превентивно і не стримувало роботу. Усі сили зараз будуть зосереджені на цій трибуні, що від міста. По тій причиниі, що якщо ми її здамо, як першу чергу, то ми можемо вже її використовувати, – додав Володимир Хомко.

Це керівник громадської ініціативи "За чесний тендер" Святослав Клічук. Він вважає, що нинішні коригування – це наслідок вибору першої компанії-розробника проектної документації поза тендером.

Те, що я бачу: не було бажання проводити тендер. Чиновники і наш міський голова кажуть, що тендери заважають. Вибрали без тендеру, і тепер маємо заплатити ще стільки ж. Можливо, оцінка була зроблена неякісно. І це впливає на те, що зараз потрібно переробляти. Хоча, по-нормальному, все мало би бути враховано в першому проекті, – прокоментував керівник ініціативи "За чесний тендер" Святослав Клічук.

Коли ми замовляли проект у львівської фірми, не думали, що можуть виникнути такі допрацювання. Я думав, що вони взагалі доведуть проект до кінця. Але коли ми почали будівництво, виявилося, що працювати з ними неможливо. Їх потрібно по місяцю чекати, щоб щось коригувати. Рішення було прийняте на ходу. Знайшли тут в Рівному фірму, щоб робити це швидше. І щоб ми були включені в цей процес,  – сказав Володимир Хомко.

За словами Володимира Хомка, внесення змін до проекту не вплине на хід будівельних робіт.

Нагадаємо, проект реконструкції стадіону "Авангард" розробляла львівська фірма "Арт-простір", яка отримала за це з міського бюджету півтора мільйона гривень. Згідно з проектом, стадіон повинен мати трибуни на 14 тисяч місць з накриттям, штучне освітлення, футбольне поле з підігрівом, 8 бігових доріжок, а також легкоатлетичний манеж. Оголошений кошторис реконструкції – 200 мільйонів гривень. Стартувала реконструкція у березні цього року. Тендер на її проведення виграла рівненська фірма "Фіалка".