Майже 2 мільйони та фірма монополіст: що ремонтували в обласному протипухлинному центрі (ВІДЕО)

16:26, 13 сер. 2019
 
Майже 2 мільйони та фірма монополіст: що ремонтували в обласному протипухлинному центрі (ВІДЕО)

В 1 мільйон 950 тисяч гривень обійшовся обласному бюджету ремонт другого лінійного прискорювача в обласному протипухлинному центрі. Тендер на виконання цих робіт виграла столична фірма "Біосенс", яка була єдиним учасником торгів. Як розповів нам головний лікар медзакладу Григорій Максим’як запустили прискорювач у червні. З його слів, це дало змогу опромінювати більшу кількість пацієнтів. 

Цей лінійний прискорювач придбали у 2012-му році. На нього з обласного бюджету виділили 31 мільйон гривень. Через 5 років він зупинився. Як розповів головний лікар протипухлинного центру Григорій Максим’як ремонту потребувала одна із деталей пристрою – магнетрон.

На фото головний лікар обласного протипухлинного центру Григорій Максим’як

Вийшов з ладу магнетрон. Це основна продукуюча частина апарату. Ну, слава Богу, з допомогою обласної ради і обласної адміністрації нам вдалося і були виділені кошти, не маленькі – 1 млн. 950 тисяч, і був проведений тендер і був закуплений магнетрон, – розповідає головний лікар обласного протипухлинного центру Григорій Максим’як.

На момент зйомки пацієнтів, які б проходили опромінення на прискорювачі, не було. Апарат в дії нам демонструє інженер-фізик відділення променевої терапії.

На фото інженер-фізик відділення променевої терапії Тетяна Ратнікова

На даний час на ньому використовуємо 3Д-конфорно променеву терапію. Лікування проходять пацієнти зі всіма патологіями. Не більше 50 пацієнтів на одному апараті, бо він перевантажується. Це ж апаратура, зношуються деталі, перегрів. Тому ми більше ніж 50 людей на апарат не беремо, – каже інженер-фізик відділення променевої терапії Тетяна Ратнікова.

Запустили лінійний прискорювач два місяці тому. Тендер на ремонт виграла київська фірма "Біосенс". Роботи по заміні магнетрону вони виконали за 1 мільйон 950 тисяч гривень.

 

Подалася одна фірма – "Біосенс" на відкриті торги, і через це відкриті торги двічі зірвалися і, відповідно до закону замовник мав право проводити переговорну процедуру, коли вже він самостійно вибрав постачальника, з яким підписав договір про закупівлю. Яка сума була при очікуваній вартості, тобто 1 млн. 950 тисяч, за такою сумою і підписали договір на ремонтні послуги. Якби це були відкриті торги, оскільки вони два рази зірвалися, тоді міг би бути аукціон на пониження ціни, – коментує телефоном експерт ГО "Сівітас" Олександр Конончук.

На запитання чому в тендері участь брала лише одна фірма, Григорій Максим’як відповів так.

 – Вона тільки одна і може бути. Бо апаратура ліцензована. Це апаратура високого ступеня небезпеки.

І є тільки одна фірма? (запитує журналістка)

Так. Але тендер маємо проводити обов’язково. Хоч вона і монополіст, всеодно тендер проводимо

Зі слів Григоіря Максим’яка, для жителів Рівненщини опромінення на прискорювачі безкоштовне, платити потрібно лише за розхідний матеріал. Кожний пацієнт, зокрема, має мати індивідуальну маску для фіксування.

На фото справа заввідділенням променевої терапії Тетяна Щегловська

Пацієнт приходить на лікування, ложим його на деко, одягаємо маску, закріплюємо. І пацієнт не зможе більше поворухнутися і в нас не буде зміщення. І ми зможемо точно потрапляти на пухлину і лімфовузлики, – каже заввідділенням променевої терапії Тетяна Щегловська.

А от жителям інших областей доведеться заплатити благодійний внесок.

Я вважаю, що це правильно. Тому що не Хмельницька ж область нам купила магнетрон, а наша обласна рада. І я вважаю, що це правильно.

А яка сума благодійного внеску? (запитує журналістка)

Все залежить від лікування. Але ми суму не визначаємо, – додає Григорій Максим’як.

До запуску цього лінійного прискорювача в обласному протипухлинному центрі працював один такий апарат.

Ми працювали на одному лінійнику. В Україні дуже мало їх взагалі. І ми обслуговуємо і інші області. Якби на нашу область, то нам би і одного вистачило. Але лінійників небагато в державних закладів. Тому нагрузка була божевільна. Ми працювали і в три зміни і брали понаднорму хворих. Але поки що обидва апарати працюють і я надіюся, що будуть вони працювати, – каже Григорій Максим’як.