«Червона лінія» — ще одне журналістське розслідування стартує на UA: РІВНЕ

«Червона лінія» — ще одне журналістське розслідування стартує на UA: РІВНЕ

13 тра. 2021

У суботу, 15 травня о 19:45 на UA: РІВНЕ та усіх регіональних телеканалах Суспільного відбудеться телевізійна прем’єра проєкту журналістських розслідувань «Червона лінія». Це вже третій втілений із шести проєктів, відібраних на відкритому конкурсі «Створюй із Суспільним. Розслідування»

Читайте також: Резонансні справи в регіонах — на Суспільному стартують проєкти локальних розслідувань

Мета авторів проєкту «Червона лінія» — привернути увагу до зловживань у лісовому господарстві, надро- і водокористуванні. 

«Для Суспільного Волині запуск проєкту журналістських розслідувань "Червона лінія" — черговий досвід зі створення програм у співпраці з продакшеном. Щомісяця до кінця року в ефір виходитиме 8 передач по 13 хвилин кожна. У них йтиметься про корупцію, зловживання, споживацьке ставлення до природних багатств. Це — копітка, відповідальна і потрібна робота, суголосна з місією Суспільного. “Червоні лінії” є у кожній області, тому впевнений, що проєкт зацікавить не лише волинян», — зазначив продюсер UA: ВОЛИНЬ Костянтин Лоцман.

Читайте також: Рівненщина читає «Паперові солдати» братів Капранових: UA: РІВНЕ — інформаційний партнер

Програму готує журналістка Марія Доманська, оператор зйомки й монтажу Юрій Ребрик. Керівниця проєкту — Оксана Петрук.

«Про ліс і надра на Волині — або добре, або нічого. Участь у конкурсі "Створюй із Суспільним" — це шанс достукатися до широкої аудиторії, виховати у суспільства нетерпимість до корупції й розуміння, що екологія стосується кожного, — каже керівниця проєкту розслідувань Оксана Петрук. — Стартуємо з історії про законодавчу колізію, яка створила передумови для незаконних рубок лісу. І користуються цим ті, кого держава уповноважила охороняти, берегти і примножувати. В одному волинському селі люди вийшли проти лісівників, які, незважаючи на так званий сезон тиші, розгорнули масштабні лісозаготівлі. Ми намагалися з’ясувати, чому українське законодавство дозволяє те, що забороняють міжнародні зобов’язання, хто за це відповідає і як контролює? Ми консультувалися з експертами Української природоохоронної групи, науковцями, екологами, чиновниками відповідних відомств».

Як раніше зазначила генеральна продюсерка регіонального мовлення Суспільного Марія Фрей, проєкти локальних журналістських розслідувань мають пожвавити інформаційні простори як в регіонах, так і на національному рівні. 

Із юридичною експертизою проєктів команді Суспільного допомагає Інститут розвитку регіональної преси. Редакційний супервайзинг проєктів здійснюють журналісти-розслідувачі Суспільного Інна Білецька та Дмитро Бондар. Зокрема, Інна Білецька переконана, що підтримка розслідувальної журналістики в Україні — одна з найголовніших функцій Суспільного, а регіональні розслідування — це спосіб допомогти жителям областей не помилятися, обираючи владу, і не платити за те, за що уже заплатили з бюджету.

Загалом, у травні телеглядачі Суспільного побачать прем’єри шести телевізійних журналістських розслідувань. Два з них — «Під прицілом» та «Лакмус» — стартували минулого тижня. 

Нагадаємо, конкурс проєктів журналістських розслідувань для виробництва і трансляції на регіональних телеканалах Суспільного був оголошений вперше минулого року в грудні. У лютому стали відомі назви шести проєктів-переможців. Ще п’ять ідей команда Суспільного відібрала у довгий список. Для їх виробництва мовник залучатиме додаткове фінансування, в тому числі й донорську підтримку.

«Створюй із Суспільним» — це програма співпраці з Суспільним мовником для продакшенів на умовах аутсорсу, відкритий відбір творчих проєктів для трансляції на регіональних телеканалах UA: Суспільне мовлення.

UA: РІВНЕ разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (UA: Українське радіо, UA: Радіо Промінь, UA: Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — UA: Суспільне мовлення.