Рівненщина читає «Паперові солдати» братів Капранових: UA: РІВНЕ — інформаційний партнер

Рівненщина читає «Паперові солдати» братів Капранових: UA: РІВНЕ — інформаційний партнер

13 тра. 2021

12 травня на Рівненщині стартував соціальний проєкт «Велике читання. Рівненщина читає «Паперові солдати» братів Капранових».

Велике читання, ініційоване Рівненською обласною універсальною науковою бібліотекою, проводять вперше. Триватиме літературний захід упродовж травня-червня.

Проєкт спонукає мешканців Рівненщини читати одну і ту ж книгу в один і той же час, а потім обговорювати її в бібліотеках і на різних літературних зібраннях.

«Найкращий спосіб виховати читача, це організовувати зустріч з книжкою вдома, у школі, в місті, у бібліотеці. На таких заходах привертається загальна увага до книжки і читання загалом. Вважаємо такий спосіб заохочення ефективним і сподіваємось рівняни це підтвердять», — зазначив письменник Віталій Капранов в ефірі передачі «Дослівно» UA: Українське радіо Рівне.

UA: РІВНЕ — інформаційний партнер проєкту. Організатори вже розповіли про старт Великого читання на Рівненщині в ефірі передачі «Дослівно» UA: Українське радіо Рівне. До розмови телефоном долучились письменники Віталій та Дмитро Капранови. Згодом, брати Капранови відвідають Рівненщину і завітають до радіостудії UA: Українське радіо Рівне. Запланований телерепортаж із літературної локації на батьківщині головного героя книги Ніла Хачевича у селі Дюксин Костопільсьского району. Там літературна зустріч відбудеться біля пам’ятника Хасевичу. Про найцікавіше поінформують журналісти інформаційної служби новин в телерадіоефірах та на цифрових платформах мовника:

«Це практично перше інформаційне партнерство філії після запровадження карантинних обмежень. Суспільне Рівненщини охоче підтримує новий цікавий літературний захід. Сюжет книги Капранових пов’язаний з Рівненщиною, адже один з головних героїв Ніл Хасевич, народився, навчався, жив, боровся за незалежність, і творив - на Рівненщині. Наші глядачі і слухачі, сподіваємось, теж захочуть долучитись до Великого читання», —  говорить продюсер UA: РІВНЕ Михайло Чубай

В обраній книзі «Паперові солдати» у художній формі висвітлені маловідомі факти про Ніла Хасевича – українського художника, графіка європейського рівня, члена ОУН, воїна УПА, уродженця Костопільщини. Інший герой книги – американський аніматор українського походження, який  працював на студії Волта Діснея — Білл Титла.

За сюжетом, двоє молодих українців зустрічаються у Варшаві 1929 року. Один із них — Білл Титла, син українських емігрантів з США. Другий — Ніл Хасевич, студент Варшавської академії мистецтв, який у юності втратив ногу і пересувається на протезі. Згодом перший стає головним мультиплікатором Діснея, а другий – головним художником УПА. Історія ґрунтується на реальних подіях.

В ході Великого читання учасників очікують різні активності у форматах онлайн та офлайн, які будуть відбуватися у бібліотеках: квести, емозі-обговорення, дискусії, майстер-класи, відеоперегляди, коментовані читання, зустрічі з авторами книги та автограф-сесії, інше. На думку організаторів, видання зацікавить школярів, молодь і дорослих.

«Суспільний мовник завжди підтримує заходи із популяризації хорошої літератури, важливих і корисних для громади тем та ініціатив. Під час підготовки цього проєкту ми відразу бачили UA: РІВНЕ інформаційним партнером. Команда Суспільного не просто погодилась з нами співпрацювати, а ще й додала свого сучасного бачення і форматів донесення інформації про Велике читання до людей. Вдячні за  цікаве подання цієї теми, героїв, авторів і нас, бібліотекарів», – каже директорка Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки Валентина Ярощук

Перебіг заходів буде висвітлюватися на сайтах бібліотек-учасниць, інформаційних партнерів і у соцмережах з хештегом: #великечитання.

Мета проєкту – промоція книгочитання, як усвідомлено обраної життєвої стратегії задля всебічного і гармонійного розвитку особистості, сприяння духовному та інтелектуальному розвитку краян, піднесенню їх патріотичних почуттів.

Організатори та співорганізатори події: Рівненська обласна універсальна наукова бібліотека, Рівненська обласна бібліотека для молоді, Рівненська обласна бібліотека для дітей, Централізована бібліотечна система м. Рівне Рівненської ТГ, ГО «Рівненське обласне відділення Української бібліотечної асоціації», публічні бібліотеки області.

Нагадаємо, UA: РІВНЕ  та UA: Українське радіо Рівне разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (UA: Українське радіоUA: Радіо ПроміньUA: Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — UA: Суспільне мовлення.

Дивіться телеканал UA: РІВНЕ в ефірі і онлайн на сайті філії.

Слухайте UA: Українське радіо Рівне онлайн на сайті філії та на частотах:

Рівне - 87,8 FM;

Зарічне - 103,8 FM;

Дубровиця - 106,6 FM;

Демидівка - 102,9 FM;

Корець - 107,2 FM;

Березне - 104,0 FM.