UA : РІВНЕ : #Звіти_наживо  у наступному році будуть ще цікавішими

UA : РІВНЕ : #Звіти_наживо у наступному році будуть ще цікавішими

19 гру. 2018

 

Завершується перший сезон всеукраїнського проекту Суспільного та Громадського руху ЧЕСНО #Звіти_наживо. Новий формат подачі звітування чиновників кардинально відрізняється від того, який практикували дотепер. Звітувальників за галузями запрошували синхронно по всій Україні, з фіксованими датами.

Запрошених не інформують про те, які матеріали готуються до ефіру, але це завжди матеріали, які стосується зони їхньої відповідальності. Часто атмосфера в студії стає напруженою через оприлюднення інформації, яка демонструє роботу чиновників і представників органів місцевого самоврядування не у найкращому світлі. В студію запрошують експертів та журналістів, які також ставлять гострі та незручні питання.



До студії чиновник приходить не із заготовленими питаннями, на які відповідатиме, а з готовністю відповідати про результати своєї роботи і роботи напрямку, яким керує за рік.

«Жодного Звіту_наживо  у Рівненській філії не було зірвано. Кожного разу на програмі був звітуючий. Починали із звіту голови облдержадміністрації, який спочатку не давав підтвердження про свою участь. Єдина структура, яка не пішла назустріч ведучим і відмовилася брати участь в звіті – Служба автодоріг у Рівненській області. Керівник заблокував всі телефони як журналістів «Теми дня», так і продюсерки. Врятував ситуацію – начальник Рівненського міськШЕУ, який погодився взяти участь у програмі буквально напередодні виходу програми», – ділиться керівниця суспільно-політичного напряму UA: РІВНЕ Світлана Сабанюк.



Загалом у ефір до грудня  2018 року на UA: РІВНЕ вийшло 9 Звітів_наживо. Кожна програма мала свою родзинку і особливість. Журналісти  намагалися почути від чиновника не сухі цифри, а й те, як він планує вирішувати проблеми громади, яку представляє і з яким труднощами стикається. Кожна програма – це не лише прямоефірна розмова, але й сюжети, графіка, коментарі, запитання від глядачів, коментарі та запитання від експертів. Коли звітував міський голова Дубна – команда працювала на майдані райцентру у прямому ефірі.

«Найбільше нервів та невизначеності було навколо Звіту_наживо міського голови Дубна - Василя Антонюка, – розповіла Світлана Сабанюк. – Упродовж кількох тижнів він то погоджувався прийти в студію, то відмовлявся. І хоча весь матеріал: досьє, проблемні сюжети з райцентру, декларація були готові, гарантії, що ефір таки відбудеться, не було. У кінцевому результаті, редактор «Теми дня» буквально вирахував міського голову Дубна в приймальній голови ОДА і публічно на камеру вкотре попросив бути присутнім на Звіті. За три години до ефіру звітутючий підтвердив свою участь».

Цікавим був звіт і чиновника від медицини. Хоча начальник обласного управління не прийшов, пояснивши це надмірною зайнятістю, в студії буввиконуючий обов’язки – Олег Вівсянник. Для ефіру ми підготували сюжети із районної лікарні та лабораторії, в якій працюють родичі звітуючого і яка перебуває у занедбаному стані. Також в день виходу програми був відзнятий та змонтований сюжет за скаргою пацієнтки обласної  лікарні, яка заплатила за плазму крові, хоча в квитанції було вказано, що це благодійний внесок. Під час підготовки матеріалу адміністрація лікарні надала неправдиву інформацію, намагаючись ввести в оману і журналістів, і глядачів.
Проте, в процесі висвітлення конфлікту, вдалося довести обман і чиновники пообіцяли провести розслідування.
Продюсерка Рівненської філії Інна Білецька задоволена результатами роботи команди суспільно-політичного напрямку: «Звіти_ наживо – один з найуспішніших наших проектів. У наступному році ця програма буде ще цікавішою. Ми гарантуємо».



Нагадаємо, вже наступної п’ятниці, 28 грудня, запланований фінальний випуск сезону, присвячений звітуванні мерам обласних центрів. Як пройде звіт Володимира Хомка перед громадою? Дивіться на телеканалі UA: РІВНЕ.