Виїзна студія Українського радіо Рівне працювала на акції до Дня боротьби з інсультом

Виїзна студія Українського радіо Рівне працювала на акції до Дня боротьби з інсультом

30 жов. 2018

26 жовтня до Всесвітнього Дня боротьби з інсультом у Рівному відбулась профілактично-просвітницька акція, під час якої всі охочі могли пройти УЗД-обстеження щитоподібної залози, визначити групу і якість крові, виміряти артеріальний тиск, отримати консультацію лікаря-невролога, відпрацювати техніку надання першої медичної допомоги.

Крім цього, організатори й учасники заходу могли у прямому ефірі проекту "Дослівно — Доступно" виїзної мобільної студії Українського радіо Рівне поділитися враженнями про участь у акції, досвідом, знаннями про симптоми, перебіг і профілактику інсульту, висловити свої зауваження та пропозиції. Спілкувалася з гостями студії радіоведуча UA: РІВНЕ Дарія Микосянчик.

"Ми хочемо бути там, де вкрай необхідні, — пояснив продюсер Українського радіо Рівне Сергій Шидловський. — Цей ефір виїзної радіостудії Рівненського Суспільного присвятили профілактиці інсультів і доступності ліків, медичної допомоги та реабілітаційних заходів для тих, хто цього потребує. Загалом же проект "Дослівно" — щоденний. Змінюється лише основна тематика: у понеділок це "Дослівно — Спорт", у вівторок "Дослівно — Освіта", у середу "Дослівно — За вашими листами", в четвер "Дослівно — Медицина", у п’ятницю "Дослівно — Доступно". Кожну із вказаних тем журналісти обговорюють із фахівцями й експертами. Особливість п’ятничного випуску — визначення рівня доступності для людей того чи іншого товару, послуги, інформації".

Тема профілактики інсульту актуальна для Рівненщини, адже щорічно в області дві з половиною тисячі людей хворіють на цю недугу. На жаль, за твердженнями медиків, є тенденція до зростання кількості таких хворих.

Як зазначила лікарка-санолог обласного центру громадського здоров’я Валентина Копель, оперативне інформування громадськості про загрози, ризики, симптоми і профілактику інсульту варте уваги й поваги.

"У студії UA: РІВНЕ ми нагадали людям про те, що перепади тиску, малорухливий спосіб життя, надмірна вага, нездорове харчування, куріння і вживання алкоголю, стреси можуть спровокувати важкі наслідки", — сказала Валентина Копель.

Акція відбулась за ініціативи обласного центру громадського здоров’я Рівненської обласної ради, за участі обласного товариства Червоного Хреста України та обласної станції переливання крові. Інформаційну підтримку надала філія Суспільного UA: РІВНЕ.