Про підготовку до  опалювального сезону у проекті #Звіти_наживо на UA: РІВНЕ

Про підготовку до опалювального сезону у проекті #Звіти_наживо на UA: РІВНЕ

22 жов. 2018

Чи будемо взимку з теплом і чи зможемо його оплатити? А ще про готовність інфраструктури Рівного та області до холодів, зростання тарифів на опалення, функціонування спеціальних програм переходу багатоквартирних житлових будинків на автономне опалення та масове встановлення лічильників обліку тепла йшлося у жовтневому випуску проекту #Звіти_наживо. На запитаня ведучої -  Світлани Сабанюк, журналістки газети "Рівне вечірнє" - Алли Садовник та експерта з питань енергоефективності Дмитра Сакалюка відповідали:директор департаменту житлово-комунального господарства Рівненської облдержадміністрації Володимир Пшеюк та заступник міського голови Рівного з питань житлово-комунального господарства, земельних відносин Олексій Хмилецький.

За словами Володимира Пшеюка на підготовку інфраструктури області до опалювального сезону витрачено 230 мільйонів гривень з місцевих бюджетів і коштів підприємств. В більшості районів і міст, за зверненнями керівників     медичних, освітніх і соціальних закладів, було подано тепло з 15 жовтня. У місті атомників Вараші, традиційно, тепло увімкнули раніше - з 2 жовтня

«Місто до зими готове»,  - стверджує заступник міського голови Рівного Олексій Хмилецький. З  17 жовтня, за зверненнями очільників  закладів соціальної сфери, опалюються міська лікарня, перинатальний центр, пологовий будинок. З 22 жовтня, відповідно до  температурних показників, планують увімкнути тепло в оселях рівнян.  За літній період  6,3 кілометра тепломережі замінено на сучасну теплоізольовану, модернізовані котельні, що дало змогу упродовж 2016-2018 років зменшити споживання газу на 35%.

До обговорення про неминуче зростання тарифів на тепло долучились експерт у сфері житлово-комунального господарства Сергій Пінчук та директор ТОВ «Рівнетеплоенерго» Степан Коропецький.

І експерти, і учасники Звітів_наживо зійшлись на тому, що зростання ціни на газ на 23,5% призведе до підвищення тарифу на тепло, адже в ньому закладені: 72,03% - вартість газу; 6,3% - вартість електроенергії; 9% - зарплата комунальників. Щодо останнього показника, не обійшлось без нарікань на нестачу в комунальних підприємствах кваліфікованих робітників, які через низьку зарплату, виїжджають за кордон.

Експерти відзначили, що у Рівному працює найкраща в Україні муніципальна програма із обладнання приміщень приладами обліку тепла. Рівненський досвід впроваджують навіть у столиці. Також мешканці  Рівного можуть скористатися муніципальною програмою утеплення будинків, яка передбачає співфінансування.

Олексій Хмилецький: «Технологічне регулювання зробили, будинкове регулювання – є. Наступний етап – батарейне регулювання». Саме тоді, на думку чиновника, власники осель, багатоквартирних будинків зможуть самі регулювати рівень споживання тепла і відчутно економити. Ще одним виходом із тарифної «кабали» є переведення будинків на автономні системи опалення.

Володимир Пшеюк зазначив, що в області успішно працює лише програма «Теплі кредити».

Традиційно, у передачі оприлюднили досьє та декларації чиновників.

https://www.youtube.com/watch?v=8XfGiIw2Vok

Команда UA: СУСПІЛЬНЕ МОВЛЕННЯ та Громадський рух ЧЕСНО продовжують всеукраїнський проект #Звіти_наживо, покликаний змінити застарілий формат звітування посадовців на інтерактивне інтерв’ю у прямому ефірі регіональних філій НСТУ.

 Наступні #Звіти_наживо стосуватимуться таких тем:

Листопад — бюджети міст

Грудень — звіти мерів обласних центрів за 2018 рік.