«А довіра – це найважливіше для медіа, яке працює за гроші платників податків»: команда «Теми дня» UA: РІВНЕ

«А довіра – це найважливіше для медіа, яке працює за гроші платників податків»: команда «Теми дня» UA: РІВНЕ

9 лип. 2020

Як організована робота редакції суспільно-політичного проєкту «Тема дня» на UA:РІВНЕ, що змінилось після кадрового оновлення редакції, карантинних викликів і які регіональні проблеми вдалось вирішити у студії із сайтом Суспільного поділилась команда проєкту: керівник Роман Свирида, редактор, який працює в редакції з перших днів її створення Олексій Бухало, журналістка Лілія Майорова та редакторка «Теми дня» UA: Українське радіо Рівне Олена Хлиновська, які відносно нещодавно долучились до роботи над проєктом.

 

Як організована робота редакції, скільки журналістів працює?

Роман Свирида:

– Підготовкою «Теми дня» у Рівненській філії Суспільного щодня займаються четверо журналістів. Роботу над програмою ми намагаємося організовувати таким чином, аби кожен був максимально залучений до виробництва програми. У разі потреби на допомогу також приходять колеги із редакції «Теми дня» на Українському радіо. 

 На фото Роман Свирида

 

Чи розподілена тематика між журналістами?

Роман Свирида:

– Усі журналісти «Теми дня» Рівненської філії – універсали. Звісно, хтось із нас краще орієнтується в тих, чи інших темах. Але чіткого розподілу роботи в ефірі за тематикою не існує. Це не є проблемою, оскільки над підготовкою програми працюємо усі разом. А у процесі підготовки більш досвідчені колеги діляться досвідом та допомагають іншим. Також у нас є правило разом обговорювати та планувати сценарій програми. Кандидатури гостей, запитання до них. 

 

З чого починалась редакційна робота? Яких досвідів і навичок набули з часом?

Олексій Бухало:

– Моя редакційна робота починалася із відточування журналістських стандартів у прямому етері. Тобто мені давно було відомо, що журналіст або ведучий будь-якої суспільно-політичної програми повинен бути неупередженим, точним і безоціночним у власних висловлюваннях. Але спробувати це в режимі онлайн довелося на «Темі дня». Спочатку було складно — постійно хотілося «поділитися» з глядачем своєю думкою.  Через кілька місяців я почав відчувати себе модератором розмови і отримувати від цього задоволення. Хоча й зараз може проскочити власна думка або інформація без джерела – у ті миті всередині з’являється важкість, наче у студентські роки перед екзаменом – певне, організм уже на фізіологічному рівні «засвоїв» стандарти Суспільного.

На фото Олексій Бухало

 

Команда Рівненської Теми дня суттєво оновлена. Які досвіди попередників використовуєте, що з’явилось нового? 

Роман Свирида:

– Справді, взимку цього року редакція «Теми дня» Рівненської філії Суспільного оновилася. Втім, усі, хто працює над підготовкою програми сьогодні, мають досвід роботи у журналістиці і добре знайомі зі стандартами Суспільного. Хтось прийшов у «Тему дня» із Бюро новин. Хтось – із UA: Українське радіо Рівне.

– Після кадрових змін обличчя програми не змінилося радикально. Єдине – сьогодні ми намагаємося якомога більше використовувати в ефірі програми графіку: порівняльні таблиці, діаграми, іншу візуалізацію. Аби глядач мав можливість максимально легко сприймати інформацію

 

Як шукає інфоприводи «Тема дня»? 

Олексій Бухало:

– Пошук інфоприводів не починається і не завершується – це перманентна справа, яка продовжується під час активності: протягом серфінгу в інтернеті, читання новин у фейсбук, ба – у місті, в черзі – ти можеш щось почути і одразу до себе звернутися – «гм… це може бути цікаво нашим глядачам». Пишеш колегам, потім радимося з новинниками і так народжуються наші теми.

Коли зміниться вечірній слот, як на мене, це додасть роботи нашій редакції. Але зрештою, ми будемо як і раніше разом із новинниками обирати топ-тему дня, підбирати для неї спікерів, готувати матеріали, проводити цей етер.

 

Чи не складно щодня готувати глибокі інформаційно-аналітичні матеріали на найрізноманітнішу тематику?

Лілія Майорова:

– Якісна «Тема дня» для мене – це результат колективної роботи і хорошої комунікації між новинним, діджитал відділами і, звісно, безпосередньо групою журналістів «Теми дня». Щоразу це виклик вибору теми, її подачі, глибини та різносторонності висвітлення проблеми.

«Тема дня» — це і окремі спікери, які приходять до студії зі «своєю правдою» із заготовленими відповідями, і зовсім не бажають чути незручних запитань, що викривають суть і глибину проблеми. Успіх таких передач багато в чому залежить від майстерності журналіста і злагодженої командної роботи.

 Роман Свирида та Лілія Майорова

 

Що допомагає тримати «руку на пульсі», орієнтуватись у найрізноманітніших подіях і ситуаціях?

Роман Свирида:

– Журналісти «Теми дня» дуже тісно співпрацюють із колегами з Бюро новин. І буквально, і фігурально. Ми працюємо у суміжних кабінетах, ведемо спільний інформаційний планувальник, готуємо тексти в одній «Фабриці новин». Журналісти Бюро новин завжди в курсі того, над чим працює «Тема дня». Журналісти «Теми дня» завжди знають, який сюжет сьогодні стане топ-темою у випуску новин. Ідеально, коли розмова з гостями у студії «Теми дня» є логічним і розширеним продовженням інформаційного сюжету у випуску новин. Намагаємося дотримуватися саме такої концепції

  

Карантин вніс корективи в роботу і які?

Роман Свирида:

– Карантин ускладнив нашу роботу. Упродовж першого тижня травня COVID-19 лабораторно підтвердили у семи працівників Рівненської філії. Серед цих семи – були двоє ведучих «Теми дня». Упродовж двох тижнів програма не виходила в ефір. А коли ми повернулися до роботи, керівництвом філії було прийняте рішення поки утриматися від запрошення гостей наших ефірів безпосередньо до студії. Спілкуватися доводиться онлайн. Через Skype, або телефоном. До цього було важко звикнути. Ведучий не завжди бачить співрозмовника. Емоції спікера не помітні і глядачам. Ще складніше за таких обставин змусити гостя відповісти на незручне йому запитання. 

Ми, як і раніше, працюємо виключно у прямому ефірі. Тому бувають і технічні складнощі. Співрозмовник може не підняти слухавку, або Skype-зв’язок раптом обірветься. В такому разі редактору ефіру доводиться дуже швидко змінювати сценарій програми, порядок включень.

   

 Команда «Теми дня» UA: РІВНЕ

 

Які невирішені чи резонансні регіональні проблеми вдалось зрушити з місця чи вирішити у студії Теми дня?

Олексій Бухало:

– «Тема дня» , як на мене,  зрушила чимало резонансних тем. Програма відіграє важливе значення у житті регіону. Принаймні міська влада Рівного, точніше міський голова, якось мені сказав: «На будь-які теми і проблеми ви отримаєте коментар від відповідальних чиновників. Якщо хтось не захоче відповідати — повідомляйте мені, і я буду вирішувати ці питання особисто». Тобто  навіть, якщо чиновник не вирішив певну проблему, він говорив про неї, відповідав на питання глядачів та ведучого в ефірі. Через рік можна буде підняти запис цієї програми і сказати йому: «Ось тут ви нам обіцяли. Де результат?» — розумієте? Тобто це не буде уже «відпискою» від звернень громадян, а це публічна заява. Відповідно і свої питання ми намагаємося будувати так, щоб чиновник відповідав конкретно. Останнім часом така ж співпраця у нас налагодилася із обласною владою. Знаю, що у моїх колег з інших філій це справжня проблема: вони часто не можуть допроситися коментарів у чиновників.

– Якщо конкретно, то пам’ятаю ефір після якого розібрали незаконно зведену малу архітектурну форму в центрі міста. Правда, зараз на тому ж місці звели нову, хоч і «скромніших» розмірів.

 

Який ефір чи ефіри запам’ятались найбільше?

Роман Свирида:

– Кожен ефір – по-своєму складний. Коли працюєш у кадрі – хвилюєшся за те, аби розмова вийшла неупередженою і в той же час викликати співрозмовника на відвертість. Коли працюєш редактором  ефіру – хвилюєшся за те, аби все пройшло технічно без збоїв.

Лілія Майорова:

– Вдячна, що нині маю змогу працювати у телевізійному форматі «Теми дня» (бо починалося все з радіопростору) і одночасно вчитися. Пам’ятаю свій перший випуск. Гості у студії, я хвилююсь, бо як не крути, а вперше перед камерами «Теми», аж раптом повністю гасне світло. Тиша. Спікери шепочуться, я починаю панікувати. Правда, через декілька хвилин світло з’явилось і все пройшло добре. Але згадати є що. Був і спікер, який мало того, що прийшов посеред програми, та ще й не в зовсім тверезому стані. Не обходилося без суперечок  з колегами перед і після випуску. Але щоразу – це досвід, висновки та вміння.

 На фото Лілія Майорова

 

Відчувати себе першоджерелом: приємно, почесно, відповідально?

Олексій Бухало:

– Відчувати себе першоджерелом – відповідально. Адже твоя помилка, обмовка або неточність вартує довіри глядачів і читачів Суспільного. А довіра – це найважливіше для  медіа, яке працює за гроші платників податків.

 На фото Олена Хлиновська

Чи траплялись курйози під час ефірів?

Олена Хлиновська:

– Незважаючи на серйозний формат «Теми дня», курйози під час ефіру трапляються нерідко. Починаючи від ситуації, коли з певних технічних причин ти не почув відповідь спікера. Закінчуючи затіканням ноги під час ефіру, через не надто зручний стілець. Особливо творча атмосфера завжди панує під час випуску в апаратній. Якось під час ведення було цікаво чути, що там відбувається, коли випусковий не вимкнув переговорку. Звичайно, у прямому ефірі складно щось приховати від глядача. А найскладніше — перегляд власної програми, де ти потім знаходиш купу недоліків. Але не давати глядачу помічати «залаштунки» «Теми дня», вважаю, допомагає гарна командна робота!

Олексій Бухало:

– Курйози в етері трапляються часто. Одного разу спікер – депутат міської ради — сидів із замотаними очима, демонструючи свою позицію. Часто буває, що гості студії сваряться так, що не можна вклинити бодай одне слово, щоб зупинити їх. Але найбільше курйозів робиш ти сам, як ведучий, наприклад опиняєшся в етері, хоча, думаєш, що програма ще не почалася і щось там в кадрі «розмірковуєш». Щось не працює, ти когось не чуєш. Але я завжди у таких випадках кажу колегам – нічого страшного, люди розуміють — це прямий етер, а відтак довіряють ще більше.