ГО

ГО "Реанімаційний пакет реформ" закликає припинити фінансовий тиск на Суспільне

18 жов. 2018

Громадське об’єднання "Реанімаційний пакет реформ" звернулося до парламенту України із закликом припинити фінансовий тиск на Суспільне мовлення.

"Громадські та правозахисні організації закликають Верховну Раду України проявити здатність до ухвалення серйозних і прогресивних рішень. Зокрема, забезпечити у повному обсязі фінансування Суспільного мовлення. Це дозволить йому гарантувати максимально неупереджене, збалансоване та якісне висвітлення суспільно-політичних подій та передвиборчої кампанії", – йдеться у повідомленні громадського об’єднання на сторінці Фейсбук.

Критичне недофінансування ПАТ "НСТУ" ставить під загрозу виконання Україною міжнародних зобов’язань щодо створення ефективної системи Суспільного мовлення та позбавляє українське суспільство права на отримання неупередженої і збалансованої інформації.

"Проектом державного бюджету на 2019 рік на фінансування Суспільного передбачена сума 1,8 млрд грн. Проте народними депутатами Антоном Яценком та Віктором Бондаром уже зареєстрована поправка, яка пропонує забрати з цієї суми 1,04 млрд грн., тобто урізати фінансування Суспільного на 66%.

Такі дії є прямим замахом не лише на незалежну редакційну політику Суспільного мовлення, але і на його існування. Міжнародні зобов’язання України полягають не у формальній, «для галочки», зміні вивіски, а саме в забезпеченні належного і ефективного існування мовника, зокрема відповідно до Рекомендацій Комітету Міністрів Ради Європи R (96) 10, R (99) 15, CM/REC (2007) 3, REC (2007) 2, 1878 (2009) CM/REC (2012) 1 та Резолюції ПАРЄ 1466 (2005), 2179 (2017). Зобов’язання щодо створення ефективної системи Суспільного мовлення є також зобов’язанням Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС (Додаток 37, стаття 397).

Успішне втілення цієї реформи – один з важливих елементів розвитку демократії і стабільності в країні, у той час як атаки і тиск ведуть державу в бік авторитаризму та нестабільності, чим широко користується Російська Федерація", – йдеться у зверненні "РПР".

Повний текст звернення можна прочитати тут.

Нагадаємо, що раніше з проханням дофінансувати Суспільне мовлення до Верховної Ради та Кабінету Міністрів України звернулися понад сто громадських організацій.