Покровські проекти на UA: РІВНЕ

Покровські проекти на UA: РІВНЕ

18 жов. 2018

Відразу два спецпроекти підготувала команда UA: РІВНЕ до Покровських свят.

З Нагоди Дня захисника України в ефірі Рівненського Суспільного звучали "Вірші війни" сучасних авторів про добро і зло, життя і вічність, любов і вірність, у виконанні матерів і вдів воїнів загиблих на сході України.

"Вірші війни" – це спроба нагадати, що свято Покрови – це і про війну, яка досі триває, досі болить і болітиме ще довгими століттями. Дружини і матері загиблих воїнів взяли на свої плечі тягар самотності і туги заради того, що небо над нашими головами було мирним. Щоб ми не прокидалися від вибухів, щоб ворог не стояв під нашими воротами", – розповідає про проект продюсерка UA: РІВНЕ Інна Білецька.

"Нас об’єднала біда, – говорить Наталія Борисенко, мама загиблого бійця, голова ГО "Єдина родина Рівненщини". – Про родини загиблих потрібно розповідати, щоб чули, бачили, знали. Такі сім"ї потребують уваги, поваги і шани. Важливо зберегти пам’ять про мужність захисників своєї держави і розповісти їх історії майбутнім поколінням".

У межах інформаційного партнерства з П’ятим міжнародним етнічним фестивалем "Кобзарсько-лірницька Покрова", команда UA: РІВНЕ вперше організувала виїзну мобільну радіостудію на центральному майдані Незалежності міста, де тривали заключні виступи кобзарів і лірників з різних регіонів України, гостей з Білорусі, Польщі та Німеччини.

Спільно з організаторами і учасниками Рівненська філія Суспільного долучилась до відродження автентичних традиції лірництва й кобзарства на Поліссі і Волині та популяризації прадавньої виконавської майстерності.

"Вражений ініціативою UA: РІВНЕ, Щиро вдячний за інформаційну підтримку цього і багатьох інших етно-культурних заходів краю. Важливо, що тема відродження і популяризації традиційної народної культури, успадкування її молоддю є цікавою для Суспільного, ну а вулична радіостудія – перевершила всі сподівання", – розповів директор фестивалю "Кобзарсько-лірницька Покрова" Віктор Ковальчук.

Корисним в організаційному, технічному та творчому планах вважає перший досвід виїзної радіостудії продюсер "Українського радіо. Рівне" Сергій Шидловський: "Ми першочергово зрозуміли, що такий формат роботи нам під силу. Він зацікавив як гостей, так і свідків ефіру, та отримав від них схвальні відгуки. Думаю, що спілкування на місці події в прямому ефірі – це своєрідний потужний інструмент, який допоможе нам, як Суспільному радіо створити довірливе ставлення до нас як до найближчого мовника, який не просто поруч, а безпосередньо в вирі подій".

Упродовж кількох днів організатори і учасники фестивалю були гостями ранкових телерадіошоу UA: РІВНЕ. А 14 жовтня з майдану Незалежності на фоні фінальних акордів фесту, ведуча Оксана Юрченко розповіла наживо про вуличне кобзарювання та лірникування, святкові Покровські концерти у соборах міста, фестивальні майстер-класи й презентації, поспілкувалась з організаторами самобутнього дійства, познайомила слухачів з колоритними кобзарями і лірниками з України, Польщі та Білорусі. Стрім ефіру транслювався і на сторінці UA: РІВНЕ у Facebook.

"Ми вперше організували виїзну радіостудію, – коментує продюсерка UA: РІВНЕ Інна Білецька. – Це коли радіо не просто можна бачити у стрімах чи на відеотрансляціях, його можна відчути. Можна стати учасником трансляції. Дякуємо партнерам. Для нас це перший досвід, і ми вважаємо його дуже вдалим, отже чекайте на вулицях ваших міст і містечок, селищ і сіл на Рівненщині. Українське радіо Рівне – ваш і тільки ваш найближчий мовник".