«Жодна інша радіостанція в Україні не може собі такого дозволити», — Юлія Шелудько про програму «Вся країна» на UA: Українське радіо

«Жодна інша радіостанція в Україні не може собі такого дозволити», — Юлія Шелудько про програму «Вся країна» на UA: Українське радіо

17 чер. 2020

Програма «Вся країна» виходить на UA: Українське радіо вже понад два роки. Керівниця проєкту виконавча продюсерка регіонального мовлення першого каналу Суспільного радіо Юлія Шелудько розповіла, у чому унікальність програми для вітчизняного радіопростору, які теми заслуговують на увагу «Всієї країни» та як працює над спільним ефіром віддалено регіональна команда UA: Українське радіо (ще до того, як це стало мейнстрімом).

Читайте також: UA: Українське радіо презентує новий проєкт про сучасну українську музику

Чим особлива програма «Вся країна»? 

— «Вся країна» за своїм форматом — радіоміст між різними областями: одночасно працюють три студії — на Хрещатику й дві з регіонів. Це унікальний випадок, тому що жодна інша радіостанція в Україні не може собі такого дозволити. Суспільне радіо має не лише покриття по всій країні, а й власні редакції, регіональні філії Суспільного в обласних центрах. Ми можемо мегаоперативно вийти в ефір із якісним студійним зв’язком і професійною командою журналістів та експертів.

Яку мету ви ставите перед ефіром?

— Мета цих мостів — показати спільні проблеми, які непокоять усі регіони, а також розповісти, як у деяких уже знайшли, як їх розв’язати. Обмін досвідом — це і є суть програми. Цінність спільної роботи з регіональними редакціями в тому, що разом ми можемо ґрунтовно розкрити тему, із подробицями, про які знають лише місцеві. Оскільки це наші колеги-журналісти, вони можуть і самі різнобічно пояснити проблему (адже бачать усе на власні очі, їздять тими самими маршрутками, наприклад), і залучити справді фахових місцевих експертів.

 

А скільки людей працює над таким ефіром?

— Ця програма — результат роботи цілої команди: майже восьми людей, адже, крім журналістів і редакторів, над нею працюють іще й техніки, які забезпечують якісний зв’язок. Саме вони за годину до ефіру тестують зв’язок і налаштовують усе, завдяки їм усі наші радіомости мають якісний звук, а звук — одна з головних складових радіо. Ми прагнемо, аби кожен ефір був гідний того, щоб лунати на всю країну: і за звучанням, і за змістом.

Як вдається побудувати віддалено спільну роботу так, щоб у прямому ефірі розмова була «на одній хвилі»?

— Це багато в чому залежить від ведучого тут, на Хрещатику. Його роль у цій програмі — модерація. Запитання від колег-журналістів у студіях, повідомлення від слухачів, сюжети, включення, звукові ефекти — усе має бути природно, перетікати між трьома студіями. А інша складова — регіональні редакції, які настільки професійно і якісно можуть увімкнутися, навіть за мінімальний час усе підготувати для ефіру. 

Вдячна колегам, що завжди охоче відгукуються на пропозицію участі в радіомості. Для регіональних журналістів — це можливість показати себе всій країні. Адже в області їх уже знають і люблять, а всеукраїнський ефір — це інший масштаб. І звісно, це можливість розповісти всій країні про свій регіон.

Як обираєте теми для ефірів «Всієї країни»?

— Переважно тему пропоную я: створюю файл, у якому накидаю план, збираю матеріал, обмірковую, яким редакціям варто долучитися. Звісно, це теми, які цікаві всій країні, але надзвичайно важливі в певний час у певному регіоні. Хороша практика, коли наші регіональні редакції самі пропонують теми. Хотіла б, щоб це було частіше. Тішить, коли колеги дзвонять і пропонують у програмі порушити питання, які заслуговують на загальнонаціональний ефір.

Тож які питання висвітлюєте?

— Насправді найрізноманітніші. Ми розбираємося, чому в місті, де розбиті дороги, роблять фотозону, яка коштує мільйон гривень, що допомогло розвинутися одному містечку, хоча інші занепадають, чому в одному селі громада ініціативна, а в іншому зовсім не долучається до нових проєктів, які відкривають широкі перспективи. Цікавими й актуальними були останні програми, у яких ми з’ясовували, що пов’язує обміління відомих Волинських озер із масштабними лісовими пожежами Житомирщини та чи запрацюють у цьому сезоні бази відпочинку Миколаївщини й Херсонщини. Наш вайбер ряснів запитаннями від слухачів про перспективи відпочинку цього літа. Тож ми точно знаємо, що ця тема багатьох зацікавила.

Нині програма «Вся країна» виходить раз на тиждень, щосереди. Чому випусків стало менше?

— Раніше ми виходили чотири рази на тиждень. Тепер на наш розклад, звісно, впливають карантинні обмеження. Ми намагаємося дати змогу нашим колегам працювати дистанційно, не наражаючись на небезпеку. Також нині не запросиш спікерів до студії. Якщо ж сталася якась надзвичайна ситуація (як колись — вибухи в Ічні або нині — закриття інфекційної лікарні через спалах коронавірусу серед медиків), то «Вся країна» виходить одразу в ефір, незалежно від графіка. Чекаємо на спад захворюваності й повернемося до звичайного режиму, як тільки зможемо.

Нагадаємо, слухати перший канал Суспільного радіо можна в FM-діапазоні, на сайті ukr.radio та в мобільному застосунку suspilne.radio.