В ефірі UA: РІВНЕ перший фільм-розслідування Суспільного «Дрогобич 101/1»

В ефірі UA: РІВНЕ перший фільм-розслідування Суспільного «Дрогобич 101/1»

23 кві. 2020

У неділю, 26 квітня, о 20:25 на UA: РІВНЕ відбудеться показ документального фільму-розслідування «Дрогобич 101/1» про трагедію зі зруйнованим будинком на Львівщині. Це перше власне розслідування, яке зняла команда Суспільного.

Фільм «Дрогобич 101/1» розповідає про трагедію, яка сталася в Дрогобичі в ніч на 28 серпня 2019 року. Тоді на вулиці Грушевського, 101/1 обвалився чотирьохповерховий будинок. У результаті один під’їзд від першого до останнього поверху був зруйнований. Восьмеро людей загинули, семеро травмувалися, ще 129 — утратили майно й квартири.

У фільмі-розслідуванні з’ясовують, чому сталася трагедія та чи можна було її уникнути, розповідає шефредакторка творчого об’єднання розслідування UA: ПЕРШИЙ Інна Білецька.

«”Дрогобич 101/1” — фільм про наше з вами життя. Про безвідповідальність — і не лише тих, хто отримує зарплатню, аби на нього покладали цю відповідальність, а й про безвідповідальність і легковажність кожного з нас. Це розслідування про кульгаву систему, заручниками якої ми є. Про відсутність житлової політики й про загрози, які постають перед сотнями тисяч сімей, що живуть у будинках часів масового житлового будівництва в Радянському Союзі. Ми даємо відповіді на багато запитань у годинному документальному відео, і кожен із тих, хто його подивиться, не зможе більше сказати, що його не попереджали. Люди, відповідальні за ухвалення рішень, не зможуть відмахнутися, що не мали запобіжних інструментів», — розповідає Інна Білецька.

Команда розслідувачів Суспільного мовника працювала над фільмом три місяці. Журналісти дослідили всі документальні хроніки цієї трагедії та зібрали 52 години відео- й аудіоматеріалів. 

«Дрогобич 101/1» також можна переглянути онлайн – на Youtube-сторінці UA: ПЕРШИЙ.

На основі проведеного розслідування команда проєкту створила однойменний шестисерійний аудіосеріал, що розповідає про причини та наслідки обвалу будинку у Львівській області й загрози, перед якими опинилися українські «хрущовки».

«Для нас важливо розповісти цю історію різними способами, зробити її доступною не лише теле- і ютуб-аудиторії. Саме такі суспільно важливі історії має озвучувати Суспільне», — зазначила Інна Білецька.

Документальне подкаст-розслідування «Дрогобич 101/1» можна послухати:

Поділитися враженнями після перегляду чи прослуховування можна за емейл-адресою investigative@suspilne.media.