У Рівненській філії Суспільного відбувся воркшоп від Руху Чесно та групи Bihus.Info

У Рівненській філії Суспільного відбувся воркшоп від Руху Чесно та групи Bihus.Info

25 лис. 2019

22 листопада у Рівненській філії Суспільного  відбувся воркшоп, на якому своїм досвідом і знаннями з рівненськими журналістами поділились представники Руху Чесно та групи антикорупційних й інформаційних проєктів Bihus.Info.

Це перший захід із циклу, який ініціювала Академія суспільного мовлення.

Участь у інтенсиві взяли журналісти Рівненської філії Суспільного, колеги з UA: ВОЛИНЬ, а також розслідувачі з агенції журналістських розслідувань «Четверта влада», редактори сайту телеканалу Рівне1, інтернет-видання «Горинь.Інфо» та газети «Замкова гора».

Під час навчання команда Руху Чесно, яку представляли комунікаційниця Юлія Решітько та аналітик з партійних фінансів Ігор Фещенко,  розповіла про політичні фінанси й базу даних надходжень-витрат політичних партій «Золото партій»: чим можуть бути цікаві дані про гроші політиків; базу даних політиків і партій «Polithub»: яку інформацію можна знайти і як вона допоможе у вашій повсякденній роботі; data-based-журналістику: навіщо та як використовувати відкриті дані.

«Коли ми працюємо у Києві, то обробляємо, нерідко віддалено, дуже великий масив інформації, інколи досліджуючи діяльність абсолютно невідомих нам людей з регіонів. Важливо, щоб до цього процесу долучались місцеві журналісти, добре обізнані зі станом справ на місцях. Надалі регіональні медійники зможуть і самі користуватись напрацьованою інформацією, застосувавши створені нами інструменти і бази. З одного боку ми пропонуємо спрощення роботи журналістам, з іншого – розраховуємо на їхню підтримку», — зазначив Ігор Фещенко, аналітик з партійних фінансів  Громадського руху Чесно.

Представники Bihus.Info розповіли як працювати з платформою «Свої люди» й чому це потрібно не лише викривачам корупції; неочевидні можливості на declarations.com.ua: бот, що шукає чиновників на дорогих автівках, маркери ризиків і сповіщення на мейл.

Про платформу «Свої люди», де журналісти та активісти можуть отримати кваліфіковану правову підтримку, розповів юрист Bihus.Info Андрій Сербін. Він навчив як нею користуватись і залучати колег-юристів.

Журналіст Bihus.Info Антон Столяров розповів про ресурси ring.org.ua та declarations.com.ua, їхні приховані можливості та нові підключені бази.

За допомогою пошукового інтегратора ring.org.ua легко знаходити і порівнювати інформацію за 19 базами одночасно, а ще можна отримати безкоштовну кваліфіковану юридичну допомогу: від консультацій з будь-якої теми, до юридичного супроводу у судах. Журналістам пропонують співпрацю з юристами до, під час і після підготовки матеріалів.

«Ми приїхали познайомити своїх регіональних колег з певними інструментами, які можуть допомогти їм у проведенні розслідувань. Їм не доведеться шукати інформацію на кількох десятках сайтів, а достатньо буде скористатись запропонованими нами ресурсами. Якщо ж інформація підтверджується з кількох першоджерел, - можна починати знімати матеріал», — розповів  журналіст Bihus.Info Антон Столяров   

«Сьогодні нам презентували розширення інструментарію, яким ми вже почали користуватись під час підготовки проєктів Суспільного «Виборчий округ», «Звіти  наживо» і «Тема дня». На ресурсі Чесно добре структурована інформація, вона повна і доступно оформлена. Сьогодні дізнались більше і про ті ресурси і платформи, про які чули, або були ознайомлені поверхово. Тепер будемо застосовувати і їх», — поділилась  ведуча проєктів «Виборчий округ», «Звіти наживо», «Тема дня» UA: ВОЛИНЬ Лариса Андрійчук.

«Особисто для мене найцікавішою виявилась друга практична частина воркшопу. Розглядали конкретні кейси, які стосуються Рівненщини. Запропоновані дуже корисні інструменти, які згодяться в роботі. І хоч новинарі не займаються антикорупційними розслідуваннями, але щодня стикаємось з масивом різноманітної інформації, яку потрібно перевірити чи дослідити», — поділилась враженнями кореспондентка новин UA: РІВНЕ Анастасія Бачук.

Нагадаємо,наступні воркшопи від Академія суспільного мовлення, від Руху Чесно та групи Bihus.Info відбудуться на філіях Суспільного за таким розкладом:

29 листопада 11:00 – 15:00, Львівська філія Суспільного, м. Львів, Високий Замок, буд. 4;

6 грудня 11:00 – 15:00, Дніпровська філія Суспільного, м. Дніпро, вул. Телевізійна, буд. 3;

10 грудня 15:00 – 19:00, Одеський хаб Академії суспільного мовлення, м. Одеса, вул. Фонтанська дорога, буд. 3;

13 грудня 11:00 – 15:00, телецентр «Олівець», м. Київ, вул. Ю. Іллєнка, буд. 42.

Для участі у відборі потрібно заповнити анкету. Результати відбору повідомлять електронною поштою.