UA: РІВНЕ медіапартнер літературного арт-семінару «КУСТ»

UA: РІВНЕ медіапартнер літературного арт-семінару «КУСТ»

13 сер. 2019

14-18 серпня літературний арт-семінар «Куст» вже вчетверте збере на Рівненщині учасників з усієї України. Літню письменницьку резиденцію, окрім обласного центру, приймуть ще три туристичні локації на території області: Острозька академія, Дубенський замок та урочище Гурби, що в Здолбунівському районі. 

UA: РІВНЕ – офіційний інформаційний партнер заходу. Голова РО НСПУ Ірина Баковецька–Рачковська 10 серпня була гостею «Суботньої теми» на телеканалі UA: РІВНЕ, а 13 серпня до студії ранкового шоу «Добрий ранок» завітали Тата Рівна, письменниця, локаційна координаторка Всеукраїнського літературного арт-семінару «Куст» та  Марія Дума, координаторка інформаційної частини проекту. Участь у арт-семінарі візьме редакторка ТО UA:Українське радіо Рівне, авторка і ведуча телепроекту «Суботня тема» Ольга Шевчук.

«UA: РІВНЕ  – суспільний і найближчий до кожного інформаційний мовник і звісно, що ми хотіли  щоб про наш проект дізналось якомога більше людей. Саме тому ми запросили до інформаційного партнерства найбільш вагомого мовника в регіоні», — зазначила Тата Рівна (Тетяна Сладковська), письменниця, керівниця молодіжного літературного об’єднання при Рівненській обласній організації Національної спілки письменників України, співкураторка  літературного арт-семінару «КУСТ».

Цього року проект реалізовуватиметься за ґрантової підтримки Українського культурного фонду, що дасть змогу учасникам безкоштовно взяти участь у семінарі. 

«Семінар спрямований на навчання як початківців, так і досвідчених літераторів, блогерів, дописувачів. Тут навчатимуть словотвору, редагуванню та впорядкуванню, комерційним засадам популярності і затребуваності текстів. Вчитимуть як правильно визначити свою аудиторію, знайти свого читача і писати за сучасними вимогами. Арт-семінар має просвітницьку і освітню програми. Суспільне Рівненщини хоче підтримати молодих сучасних письменників. Адже є багато графоманів, а як подати свої думки правильно, стилістично грамотно оформити свої дописи – якраз і навчатимуть під час семінару. На Рівненщині чимало творчих майстерень і не всі охочі потрапили до основної групи слухачів. Важливо, що всі охочі можуть долучитись до навчального процесу практично на будь-якому етапі у якості вільних слухачів», — ділиться редакторка ТО UA: Українське радіо Рівне Ольга Шевчук.

Назва семінару походить від ймення давнього бога Куста, якого вшановували на Поліссі сакральним ритуалом «Водіння Куста».

Семінар створить унікальні умови для отримання студентами знань про сучасний літературний процес безпосередньо від його творців. Групу лекторів формують відомі у мистецьких колах автори прози, поезії, драматургічних та пісенних творів, перекладачі та літературні критики. Учасники матимуть можливість розвинути та відшліфувати свої письменницькі навички під наглядом визнаних українських літераторів, що мають за плечима не лише літературні премії та відзнаки, а й повагу широкого читацького кола. 

Після завершення навчання учасники традиційно отримають офіційний Сертифікат виданий РОІППО про слухання курсу.

На учасників чекає справжній літературний вишкіл. Це і лекції, й індивідуальні заняття, редагування та аналіз текстів, підготовка рукописів до видання, майстер-класи, тренінги, арт-практикуми учасників (презентація та промоція власної творчості), обмін досвідом проектної діяльності у напрямку літературної творчості (міжнародні гранти, гранти Міністерства культури України, УКФ, гранти міських та обласних бюджетів тощо).

Окрім безпосередньої роботи з учасниками семінару, щоденно з 10 до 14 год на локаціях лекторами-письменниками будуть проводитися заняття скороченого курсу літературної майстерності для мотиваційних груп, набраних з місцевої творчої громадськості, а також проходитимуть презентації книг авторів-лекторів.  

Співорганізаторами проекту є Рівненська обласна державна адміністрація, Рівненська обласна рада, управління культури і туризму РОДА та Рівненський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти.