Історичні паралелі та сучасне патріотичне виховання: радіоміст Українського радіо Рівного та Дніпра

Історичні паралелі та сучасне патріотичне виховання: радіоміст Українського радіо Рівного та Дніпра

28 січ. 2022

29 січня Україна вшановує пам’ять Героїв битви під Крутами – однієї з трагічних і водночас легендарних сторінок в історії українських визвольних змагань 1917-1921 років.

Бій українських вояків проти більшовицької армії на станції Крути затримав ворога на чотири дні. Так добровольці утримали столицю на час, необхідний для укладання Брест-Литовського миру, який de-facto означав міжнародне визнання української незалежності. 

Напередодні Дня вшанування, Суспільні мовники Рівного та Дніпра у форматі міжрегіонального радіомосту згадали про історичну битву, легендарних захисників, обговорили сучасне патріотичне виховання, розвиток пластового руху в Україні. В ефірі працювали: журналіст Українського радіо Рівного Вадим Семяник та радіоведуча Українського радіо Дніпра Ілона Шевченко.


Гостя Рівненської студії, пластунка Рівненської округи Марина Пашко розповіла про значення подвигу і самопожертви героїв Крут для пластунського руху України та пластунів Рівненщини. Поділилась позицією пластунської організації щодо історичних уроків минулого і сучасних загроз, з огляду на сусідство Рівненщини із Білоруссю. Крім того, гостя розказала про напрями сучасного патріотичного виховання, що базуються на повазі і толерантності та міжнародну співпрацю пластунів.

«Цей радіоміст покликаний показати, як відбувається патріотичне виховання дітей та молоді Рівненщини та Дніпрянщини. Такий спільний ефір з Дніпром проводимо вперше. На мою думку, подібна співпраця покаже сильні сторони кожної із областей щодо патріотичного виховання молоді, а також всебічно висвітлить сприйняття історичної події – Бою під Крутами. Адже, минуло сто років, а ми знову змушені обороняти власну незалежність», говорить редакторка Українського радіо Рівне Ірина Данильчук.

Гостем Дніпровської радіостудії був історик, ветеран АТО, директор музею АТО Вадим Якушенко.

Слухачі Українського радіо дізнались як у Дніпрі опікуються національно-патріотичним вихованням, чому навчають юних дніпрян у військово-патріотичному центрі «Козацька Січ» та які патріотичні заходи організовує Пласт.

Слухайте Українське радіо Рівне онлайн на сайті філії та на частотах:

  • Рівне - 87,8 FM
  • Зарічне - 103,8 FM
  • Дубровиця - 106,6 FM
  • Демидівка - 102,9 FM
  • Корець - 107,2 FM
  • Березне - 104,0 FM

Телеканал UA: РІВНЕ, Українське радіо Рівне разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.

Оперативні новини Рівненщини — читайте на цифрових платформах Суспільного: