У День пам’яті жертв Голокосту 一 прем’єра фільму «Дорога смерті:

У День пам’яті жертв Голокосту 一 прем’єра фільму «Дорога смерті: "Рівне-Сосонки"» та показ студентам-медикам

28 січ. 2022

27 січня, у День пам’яті жертв Голокосту, в Рівненській обласній бібліотеці відбувся показ історичного документального фільму «Дорога смерті: "Рівне-Сосонки"», який виготовили на замовлення Суспільного у Рівному вінницькі документалісти з агенції «Фенікс Медіа». Стрічку показали студентам Рівненської медакадемії.

Перед показом до присутніх звернулись: продюсер Рівненської філії Суспільного Сергій Татаренко та доктор політичних наук та дослідник Голокосту на Рівненщині Максим Гон, які розповіли про багатотисячні нацистські розстріли євреїв на Рівненщині у роки Другої світової війни, трагедію Сосонок та непросту роботу над фільмом.


«Рівне на той час було так званою столицею Рейхскомісаріату "Україна", однією із адміністративних одиниць, які були створені нацистами, і останні сповідували ідею простору без євреїв. Якщо ми говоримо про кількість загиблих у конкретному місці, то Рівне посідає тут третє місце. На першому місці Бабин Яр, де загинули біля 30 тисяч євреїв, на другому місці 一  Кам’янець-Подільський. Наймолодша жертва Голокосту, з того, що я знаю з документів, це хлопчик, який народився вночі, і ця нещасна мати на другий день була змушена нести свою дитину до скорботного місця, в урочище Сосонки», — розповідає Максим Гон.

Майже сто тисяч євреїв загинуло на Рівненщині від рук нацистів у роки Другої світової. Одним із найбільших місць розстрілу було урочище "Сосонки" у Рівному. Там впродовж двох днів 6 та 7-го листопада нацисти вбили 17 з половиною тисяч євреїв. За кількістю жертв ця трагедія посідає третє місце в Україні. 

У День пам’яті, прем’єра фільму відбулась на телеканалі UA: РІВНЕ  та всіх регіональних телеканалів Суспільного і на ютуб-каналі Суспільного мовника. Переглянути стрічку можна за посиланням.

«Дуже жахливо, що таке відбувалося. І дуже важко повірити, що, по суті, після цих подій не минуло багато часу», — ділиться враженнями студентка Богдана Стецюк.

«Я про Сосонки не знала. Було цікаво переглянути. Захоплювало дух. Я б рекомендувала дивитися цей фільм», — каже студентка Аліна Вознюк.


Нагадаємо, допрем’єрні передпокази фільму відбулись у листопаді 2021 року для представників єврейської спільноти Рівного, істориків та журналістів. 26 січня, фільм показали старшокласникам, вихованцям Рівненського палацу дітей та молоді.

Телеканал UA: РІВНЕ, Українське радіо Рівне разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.

Оперативні новини Рівненщини — читайте на цифрових платформах Суспільного: