«Дорога смерті

«Дорога смерті "Рівне — Сосонки"» 一 відбувся допрем’єрний показ стрічки для молоді

27 січ. 2022

27 січня — Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Напередодні, команда Суспільного у Рівному у Палаці дітей та молоді провела передпрем’єрний показ документальної стрічки «Дорога смерті "Рівне — Сосонки "» для старшокласників, членів молодіжного парламенту Рівного. 

Прем’єра фільму на цифрових платформах Суспільного відбудеться сьогодні о 12:00 — на ютуб-каналі Суспільне Рівне, а о 17:30 — на телеканалі UA: РІВНЕ та всіх регіональних телеканалах Суспільного.

За словами продюсера Рівненської філії Суспільного Сергія Татаренка, підліткову аудиторію для допрем’єрного показу обрали не випадково 一 щоб сучасні рівненські школярі сповна усвідомлювали трагедію, яка відбулася у їхньому місті 80 років тому: у листопаді 1941-го нацисти за два дні в урочищі Сосонки, що на околиці Рівного у бік Києва, знищили 17,5 тисяч євреїв.


«Хоч і минуло вже 80 років, трагедія Сосонок, Голокост на Рівненщині — ці теми, як на мене, ще недостатньо розкриті. За оцінками істориків, у Сосонках за два дні загинуло 17,5 тисяч людей. Це третя за кількістю жертв акція Голокосту в Україні після Бабиного Яру та Кам’янця-Подільського. Загалом, під час Голокосту на Рівненщині загинуло 95 тисяч євреїв. Але про ці цифри мало хто знає, і ще менше людей, які їх усвідомлюють. Саме тому ми зняли цей фільм», — каже продюсер Рівненської філії Суспільного Сергій Татаренко.

Читайте також: «Дорога смерті “Рівне-Сосонки”» — прем’єра документального фільму про трагедію Голокосту


Після перегляду фільму глядачі поділились враженнями.

«Обожнюю вивчати історію України. Для мене цінно, що люди вивчають, говорять, що знімають такі красиві фільми. Мене зворушила розповідь істориків, а також зйомка і показ акторами — це надзвичайно страшно. І прикро, що люди в наш час ще досі можуть створювати наклепи на інших, вбивати через те, що люди якісь відмінні від них», — каже учениця НВК «Колегіум» Марта Борщевич.

«Щодо фільму, мені сподобалося те, що там описані саме ті ситуації, які ми не знайдемо в книжках історії. Я був у Сосонках і бачив кожне з цих імен, я всі їх читав. І я розумію, де це було і як це було», — сказав голова молодіжної палати Палацу дітей та молоді Віктор Сабанюк.

«Це ті можливі паралелі, які ми можемо собі уявити. І які можуть бути в майбутньому. Але це все має сприяти нашій безпеці в майбутньому. Взагалі вся українська освіта над цим прагматично працює. Тут збираються діти зі всіх шкіл, це дійсно еліта, яка сприймає ці події, не лише приміряючи їх на себе. А й з огляду, що вони мають далі передати той імпульс, який вони сьогодні отримали при перегляді», — прокоментувала директорка Палацу дітей та молоді Ірина Первушевська.

Документальну стрічку про наймасовіше вбивство євреїв у Рівному часів Другої світової зняли для Суспільного вінницькі документалісти з агенції «Фенікс Медіа».

Телеканал UA: РІВНЕ, Українське радіо Рівне разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення

Дивіться телеканал UA: РІВНЕ в ефірі і онлайн на сайті філії.

Оперативні новини Рівненщини — читайте на цифрових платформах Суспільного: