Прем’єра документального проєкту «Наділені добром» — на Суспільному

Прем’єра документального проєкту «Наділені добром» — на Суспільному

26 січ. 2022

У четвер, 27 січня, о 16:00 — на регіональних телеканалах та на діджитал-платформах Суспільного дивіться прем’єру документального проєкту «Наділені добром». Це три історії про представників різних національних спільнот України, яких об’єднує бажання робити добро, і його дія не обмежується лише їхньою спільнотою.

Над створенням документального проєкту «Наділені добром» працювали Координаційний центр мовлення національних меншин Суспільного разом із командою-переможницею мистецького конкурсу мовника — Visimka Production. 

Читайте також: На Суспільному відкрили експозицію про нацспільноти та корінні народи «Відтінки України»

Герої фільмів — Степан, Ніно та Турсунджан, які через життєві обставини приїхали до України. Кожного з них доля випробовувала війною, втратами та бідністю. Але завдяки небайдужим людям вони подолали труднощі й навчилися ділитися тим, що мають. Для наших героїв неважливі національність, соціальний статус чи віросповідання. Своїми добрими справами вони щодня допомагають усім, хто цього потребує.

Читайте також: Наше завдання — розповідати про зміни у нацспільнотах, — Анастасія Гудима на «Правозахисній НеКонференції»

Степан виріс у бідній багатодітній ромській сім’ї. Лише завдяки своїй наполегливості та щоденній праці чоловік зміг стати професійним спортсменом, а згодом навіть відкрити власну спортивну школу. Сьогодні Степан безкоштовно тренує дітей з малозабезпечених родин.  

Другою героїнею документального фільму стала грузинка Ніно, яка через війну в Абхазії пережила трагедію, втративши двох маленьких дітей. Втеча до України та підтримка добрих людей врятували їй життя. Зараз Ніно займається благодійністю. 

Герой проєкту «Наділені добром» Турсунджан почав працювати ще з ранніх років, аби допомагати мамі у вихованні молодших братів. Нелегке життя в Киргизстані змусило його шукати ліпшої долі далеко від рідної домівки. В Україні чоловік знайшов роботу та своє покликання. Щонеділі він готує й роздає безкоштовні обіди малозабезпеченим.

Читайте також: Суспільний код-2022: перша відзнака найкращих людей та проєктів Суспільного

Як склалася доля героїв в Україні та в чому вони знайшли своє покликання тут — дивіться 27 січня на Суспільному.

«У фокусі проєкту “Наділені добром” — люди із загостреним відчуттям відповідальності та потребою ділитися своїми вміннями, навичками, можливостями. Люди, які впевнені, що допомагати й робити добрі вчинки —  це справа та обов’язок кожного. Вони без сторонньої допомоги, власними зусиллями розв’язують соціальні питання у своєму оточенні. Коли бачиш таку відданість людей, які нічого не чекають за свої справи, хочеться вірити, що добро таки перемагає у світі. Як і завжди, усі наші герої — це представники та представниці національних спільнот, і я рада, що під час обговорення співпраці з Оленою Богдан, очільницею державної служби України з етнополітики та свободи совісті, виникла ідея розповідати про людей, які об’єднані однією доброю справою, і вектор її дії спрямовується на усіх, хто потребує допомоги. Прийшов час і Суспільному вдалося її реалізувати», — розповіла Анастасія Гудима, керівниця Координаційного центру мовлення національних меншин Суспільного. 

Нагадаємо, Суспільне мовлення — єдине медіа в Україні, яке регулярно виготовляє проєкти мовами національних спільнот — для них, а про них — українською. У 2019 році був створений Координаційний центр мовлення національних меншин. Команда Центру збирає інформацію з усіх куточків України про найважливіші для кожної спільноти події, виклики та проблеми, прагне створити середовище рівності, толерантності та плюралізму нацменшин.

Команда Центру співпрацює з редакціями Суспільного, що виготовляють проєкти мовами нацспільнот в Ужгороді, Чернівцях та Одесі: координує та консультує їх. UA: ЗАКАРПАТТЯ створює телепрограми угорською, словацькою, ромською, русинською, німецькою та румунською. UA: ОДЕСА — гагаузькою, молдавською та болгарською. Команда UA: БУКОВИНА виготовляє проєкти румунською.

21 грудня 2021 року в телецентрі «Олівець» на вул. Іллєнка, 42 запрацювала інтерактивна експозиція, присвячена національним спільнотам та корінним народам — «Відтінки України».