«Добре врядування» — новий телерадіопроєкт на Суспільному у Рівному

«Добре врядування» — новий телерадіопроєкт на Суспільному у Рівному

11 жов. 2021

Тематичний телерадіоцикл «Добре врядування» стартував 8 жовтня в ефірах Українського радіо Рівне та телеканалу UA: РІВНЕ, у межах програми «Сьогодні. Головне».

Цей проєкт про приклади успішного досвіду громад області в організації самоврядування: запрошення до співпраці підприємців, організацію дозвілля молоді та навчання лідерів громад, підтримку ініціатив членів громади і подолання труднощів на шляху до реалізації задумів, про підтримку чи спротив влади, залучення грантових коштів, співпрацю із громадськими організаціями та вивчення закордонного досвіду. 

Редакторка Українського радіо Рівне Ольга Шевчук готуватиме для теле- і радіоефіру репортажі, прямі увімкнення та телесюжети з громад.

«Цей проєкт ми започаткували, щоб познайомити слухачів і глядачів з досвідом організації управління в громадах Рівненщини. Щоразу плануємо залучати до розмови і обговорення представників кількох громад краю і на конкретних прикладах показувати як місцеві самоврядці вирішують проблеми та виклики сьогодення», — розповідає Ольга Шевчук.

Раз на місяць досліджену у репортажі тематику: успіх чи проблему громади журналісти обговорять із експертами, аналітиками та юристами, представниками інших громад.

Перший випуск телерадіопроєкту був присвячений налагодженню освітнього процесу у громадах. Ользі Шевчук було важливо почути думки селян та освітян на місцях, та на власні очі побачити умови, в яких навчаються учні, аби осягнути різницю в якості отриманих знань школярами в малокомплектній школі та опорній.

«Проблема оптимізації освітньої мережі та закриття малокомплектних шкіл є актуальною для громад на півдні нашої області, натомість, північні райони мають переповнені класи та змушені організовувати навчання дітей у дві зміни через високу народжуваність. Як розподіляють освітню субвенцію, та якою є "собівартість" навчання одного учня в громадах — ми спробували з’ясувати. А ще цікаво було дізнатися, як у громадах знаходять порозуміння з батьками та вчителями шкіл, які, в перспективі, можуть ліквідувати як малокомплектні», — говорить авторка проєкту.

«У студії Суспільного ми спробуємо розповісти про досвід побудови освітнього процесу, розвиток інфраструктури, економічну спроможність та інші сфери життєдіяльності територіальних громад області. Темою розмови першого ефіру стали малокомплектні школи. У порівнянні з минулим роком, на Рівненщині призупинили діяльність 11 закладів освіти. Ще 17 шкіл — понизили у статусі. Таку інформацію озвучив Суспільному начальник управління Державної служби якості освіти в області Святослав Сидорук», — каже редактор проєкту «Сьогодні. Головне» Роман Свирида.

Проєкт «Добре врядування» виходитиме в ефір кожної першої п’ятниці місяця о 12:10 в ефірі Українського радіо Рівне і о 19:20 на телеканалі UA: РІВНЕ та онлайн на сайті філії

Слухайте Українське радіо Рівне на частотах:

  • Рівне - 87,8 FM
  • Зарічне - 103,8 FM
  • Дубровиця - 106,6 FM
  • Демидівка - 102,9 FM
  • Корець - 107,2 FM
  • Березне - 104,0 FM

Теле- і радіоверсію проєкту шукайте на ютуб-каналі мовника.

Телеканал UA: РІВНЕ, Українське радіо Рівне разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.

Оперативні новини Рівненщини — читайте на цифрових платформах Суспільного: