Офіційний сайт UA: РІВНЕ  зручний для читання особами з інвалідністю.

Офіційний сайт UA: РІВНЕ зручний для читання особами з інвалідністю.

12 лют. 2019

Доступність і зручність користування інтернет-ресурсами для людей з інвалідністю досліджувала журналістка UA: РІВНЕ Ольга Підгородецька в ранковій рубриці «Доступно».

Коментував і демонстрував можливості застосування спеціалізованих комп’ютерних програм Петро Поліщук. Розмова відбулась в інтернет-центрі «Окуляр»  Рівненськoї обласної наукової бібліотеки.

Попри складний діагноз і I групу інвалідності по зору, пан Петро активний член суспільства, громадський активіст і небайдужий городянин. Він - керівник відокремленого підрозділу Всеукраїнської громадської організації людей з інвалідністю по зору «Генерація успішної дії» у Рівненській області, бібліотекар, тренер-консультант ІЦ «Окуляр» РОУНБ, член громадської ради при Рівненській облдержадміністрації, радник Рівненського міського голови.

При такій завантаженості і активній громадянській позиції, звісно ж Петру Степановичу потрібно бути в курсі багатьох подій, мати найсвіжішу інформацію і засоби для швидкої комунікації.

За його словами сайт UA: РІВНЕ

rv.suspilne.media

 зручний для читання програмами екранного доступу, які використовують незрячі та слабозорі користувачі для роботи чи навчання:

«На сайті правильно підписані та позначені заголовки, посилання, графіка, списки, які коректно читаються програмами екранного доступу і люди з порушенням зору та незрячі можуть легко дізнаватися найсвіжіші новини. Дякуємо за створення доступного сайту для нас», -  зазначив Петро Поліщук

Докладніше про роботу інтернет- центру для слабозорих «Окуляр», який успішно працює в Рівненській обласній науковій бібліотеці дивіться у рубриці «Доступно»  ранкового шоу «Добрий ранок» на UA: РІВНЕ.

Щодо подальшого вдосконалення веб-контенту для широкого кола осіб з інвалідністю, включаючи повну відсутність зору, низький рівень зору, світлочутливість, глухоту і втрату слуху, обмеженість руху і їх поєднання, вже у приватній розмові, Петро  Поліщук порекомендував зробити контраст при наведенні курсора на елемент, додати інструменти для збільшення і зміни кольору шрифту, та зміни кольору фону. Перевірити сайти на доступність для людей з різними порушеннями, особливо зоровими, експерт рекомендує за посланням: http://www.inclusivechecker.org/

А журналістка Ольга Підгородецька, авторка і ведуча рубрики «Доступно» ранкового шоу «Добрий ранок» на UA: РІВНЕ продовжує досліджувати доступність тих чи інших товарів та послуг людям з інвалідністю, розповідати про їх успіхи і проблеми. Разом з фахівцями і компетентними експертами аналізувати зручність пересування пішки чи у транспорті, фіксувати наявність чи відсутність пандусів біля торгових, адміністративних, навчальних, лікувальних чи мистецьких закладів Рівного.

Проблемам і здобуткам людей з інвалідністю присвячена і щотижнева прямоефірна програма «Дослівно – Доступно», яка звучить щоп‘ятниці опівдні на хвилях «Українського радіо Рівне».