«За покликом серця»: про історію і людяність — у новому документальному проєкті на Суспільному

«За покликом серця»: про історію і людяність — у новому документальному проєкті на Суспільному

23 вер. 2021

29 вересня, у День пам’яті жертв Бабиного Яру — одного з найстрашніших символів Голокосту, об 11:45 в ефірі телеканалу UA: РІВНЕ та усіх регіональних каналів Суспільного відбудеться показ першої серії документально-історичного циклу «За покликом серця».

    Читайте також: «Створюй із Суспільним-2022». Питання й відповіді про участь у конкурсі

Проєкт «За покликом серця» переміг у творчому конкурсі «Створюй із Суспільним» торік. Його реалізуєють рівняни Тетяна та Тимур Тимченки.

Він про тих, хто допомагав рятуватися жертвам Голокосту, геноциду ромів та Волинської трагедії. За часів СРСР ці події замовчували і витісняли з колективної пам’яті.

Читайте також: Встигни подати заявку на «Створюй із Суспільним» — залишився тиждень

«Під час Другої світової  людське життя втратило цінність, проте знаходилися відчайдухи, які рятували інших, ризикуючи власним життям та життям своєї родини. Цей проєкт саме про них, — розповідає Тетяна Тимченко. — Завдяки свідченням та спогадам, ми із дослідниками та істориками маємо намір відтворити 12 історій людей, які, попри загрозу своєму життю, рятували інших.  Телепроєкт “За покликом серця” — це демонстрація людяності у трагічні моменти нашої історії», — каже авторка проєкту. 

За задумом авторів, проєкт сприятиме реанімації репресованої радянським тоталітарним режимом пам’яті про жертв масового етнічного насильства і геноцидів часів другої світової війни, вшануванню Праведиків народів світу, сприятиме подоланню етнічних стереотипів, формуванню демократичної культури та толерантності. 

«Проєкт “За покликом серця”  для реалізації непростий, адже фотографій, а тим більше відео тих подій майже немає. Тому хочу віддати належне Тетяні та Тимуру, які взялися за його реалізацію. Втім, незважаючи на певні складнощі у візуалізації, перші чотири серії вийшли цікавими. Сподіваюся, наступні вісім будуть ще кращими, — говорить  т. в.о. продюсера Рівненської філії Суспільного Сергій Татаренко. — Переконаний, цей документальний цикл буде цікавим, а в чомусь і корисним не лише любителям історії, а й широкому загалу, у тому числі і школярам, адже це проєкт не лише про історію, це проєкт про людяність», — наголошує Сергій Татаренко.   


Глядачі Суспільного побачать 12 серій циклу. На них чекають постановочні зйомки, історична реконструкція, коментарі експертів, істориків, очевидців, спогади врятованих і рятівників.

Перша серія розповідає про єврейську дівчинку Фейгу, яка разом з татом втекла з нацистського гето у Дубровиці. Згодом тата вбили, а дівчинку, упродовж кількох років, ризикуючи життям, переховувала українська родина Ващишиних.


Для Тетяни і Тимура Тимченків це вже другий проєкт, який вони створюють спільно із Суспільним. У 2019-му глядачі мали можливість побачити  тревел-шоу «Населена земля» про пригоди містянина у селі, виготовлене цим сімейним продакшеном.

Нагадаємо,  до 30 вересня приймають заявки на відбір творчих проєктів для трансляції на регіональних телеканалах Суспільного мовлення. Виробництво проєктів здійснять у 2022 році. 

UA: РІВНЕ, Українське радіо Рівне разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.

Оперативні новини Рівненщини — читайте на цифрових платформах Суспільного: